Seuraa meitä facebookissa: suomi365

torstai 19. joulukuuta 2013

Pulppuava erikoisuus; Kalliolähde


"Suo lähde kaunis katselen
likeltä vettesi,
kuin pilven varjot vaeltavat
kuvastimessasi."
- J.L.Runeberg
 
Kalliolähde; Varsinais-suomalainen luonnonihme.
Luonto; se vain aina jaksa yllättää kulkijan yhä uusilla ja uusilla ihmeillä, nähtävyyksillä ja erikoisuuksilla. Tällainen, pitkästä aikaa, leuat auki loksauttava erikoisuus oli tällä kertaa tasaisella kalliolla vastaan tullut kalliolähde. Äkkiseltään luulin löytäneeni pienen hiidenkirnun. Kalliolla oli muutaman kymmenen sentin levyinen, tutunoloinen pyöreä aukko, aivan selvä kirnu.

Erikoinen ilmestys tasaisella kalliolla jaksaa ihmetyttää.
Mitä lähempää aukko tutki, sitä erikoisemmaksi se muuttui. Millaisesta hiidenkirnusta alkaa puro? Aukolla oli syvyyttä alle 30 senttiä. Vesi virtasi vapaasti ja kokoajan. Satoja hiidenkirnuja nähneenä voin sanoa tämän olevan jotain aivan muuta. Kallion vetisen silmän tarina on erikoinen, kiehtova ja harvinainen.
"Terve metsä, terve maa; Vesi kultainen Kuningas..."
Kyseessä ei ole ihan perinteinen lähde ja tällaista vastaavaa ei kovin helpolla löydä Varsinais-suomen kovasta kallioperästä. Lähteen vedet valuvat kallioperän rakoja pitkin ylempää mäeltä. Kuivina kausina lähde ehtyy ja kuivuu pois, silloin se on vain hyvin pieni hiidenkirnu ja kohteen erikoisuus jää huomaamatta. Joku hydrologi osaisi varmasti selittää ilmiön paremmin. Vesiä virtaa kokoajan kovankin kallion raoissa ja halkeamissa, on kuitenkin onnekas sattuma, että tällainen luonnonihme on syntynyt. Upeaa ja hämmentävää; kiitos luonto kun jaksat yllättää.     

maanantai 16. joulukuuta 2013

Pohjoinen sakramentti

Saariselän erämaa 2013
 
Päästäksemme yhteyteen
meidän on hylättävä väärät Jumalat
olemme lahjoittaneet pois
tahtomme ja testamenttimme
 
Maa on pyhättömme
mitään muuta ei tarvitse rakentaa
 
Äitimme
on pystyttänyt
kvartsivuoret
meidän tarvitsee vain kiivetä
tahdistaaksemme sydämemme
hänen rytmiinsä
 
totuus
purkautuu hänen sisimmästään
 
- Saul Williams
 
 
.

perjantai 13. joulukuuta 2013

Varsinais-suomen luolat

SEIKKAILIJAN RETKIOPAS VARSINAIS-SUOMEN LUOLIIN
 
NÄHDÄÄN TURUN VANHALLA SUURTORILLA JOULUISISSA MERKEISSÄ LAUANTAINA 14.12.2013 KELLO 12 - 15
 
Tule markkinoille ja osta teos tarjoushintaan 10 € / kpl 
 Olen Salakirjojen Jon Hällströmin kanssa lauantaina 14.12.2013 kello 12 - 15 Salakirjojen kojulla, olette kaikki tervetulleita tapaamaan meitä ja jutustelemaan tulevasta kirjasta, Suomen rotkot. Samalla on mahdollisuus ostaa myös itselle tai pukinkonttii, monesta paikasta loppuunmyytyä teostani
Seikkailijan retkiopas Varsinais-suomen luoliin huokeaan jouluhintaan 10 e / kirja

 

torstai 12. joulukuuta 2013

Joulumarkkinat Vanhalla Suurtorilla, Turku 14.12.2013

Tule tapaamaan meitä Turun Vanhalle suurtorille lauantaina 14.12. kello 12 - 15
Salakirjat Turun keskiaikamarkkinoilla 2012
Helsinkiläinen Salakirjat kustantamo ja erityisesti sen erikoislaatuinen ja kiehtova kirjavalikoima on varmasti tuttu monille Turun keskiaikasten markkinoiden kävijöille. Salakirjojen koju on seissyt myös Vanhan suurtorin joulumarrkinoilla useasti, niin myös tänä vuonna.

Tule tapaamaan kirjan kirjoittajaa lauantaina 14.12. kello 12 -15 ja osta kirja hintaan 10 e
Salakirjat kustantamo julkaisee ensi vuonna Suomen rotkoja käsittelevän suurteokseni. Olen Salakirjojen Jon Hällströmin kanssa ensi lauantaina 14.12.2013 kello 12 - 15 Salakirjojen kojulla, olette kaikki tervetulleita tapaamaan meitä ja jutustelemaan tulevasta kirjasta. Samalla on mahdollisuus ostaa myös itselle tai pukinkonttii, monesta paikasta loppuunmyytyä teostani Seikkailijan retkiopas Varsinais-suomen luoliin huokeaan jouluhintaan 10 e / kirja.

Salakirjojen julkaisuista suosittelen tutustumaan mm. seuraaviin teoksiin:  

Suomen muinaislinnat
Valtionarkeologi Hjalmar Appelgren-Kivalon vuonna 1891 julkaisema väitöskirja Suomen muinaislinnat oli ensimmäinen ja on yhä nykyään laajin tutkimus alallaan sisältäen tiedot 361:stä kohteesta. Monet kirjan kohteista ovat tuhoutuneet tai muuttuneet kirjan julkaisua seuranneena aikana, ja se toimiikin kiehtovana matkaoppaana Suomen luonnosta löytyville muinaisille linnoituspaikoille. Kirjan yli 160 kuvan runsas kuva-aineisto sisältää muinaiskohteiden karttoja ja maisemapiirroksia, sekä kohteista tehtyjen esinelöytöjen kuvia. TILAA

Luonnonopillinen kuvasto

Hieno lahjaidea luonnoystävälle
Luonnonopillinen kuvasto “Tämä kuvasto, jonka useista hyvistä lähteistä olemme koonneet, on tarkoitettu yhtä hyvin koulun kuin kodon tarpeeksi. Samoin kuin koulun-opetuksessa sovelias kokoelma kuvia on hyödyllinen ja tarpeellinen niin arvelemme tämmöistä kirjaa tervetulleeksi myös kaikissa kodeissa, joissa luontoa rakastetaan." TILAA

Suomen suvun pakanallinen Jumalanpalvelus
........................................................
Suomen Suvun Pakanallinen Jumalanpalvelus. Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus esittelee laajasti säilyneitä tietoja suomensukuisten kansojen muinaisista pyhistä paikoista ja jumalankuvista, noidista ja tietäjistä sekä näiden johtamista uskonnollisista menoista. Kirja pohjautuu Julius Krohnin vuonna 1887 pitämään luentosarjaan ja sen on toimittanut kirjaksi Kaarle Krohn vuonna 1894. TILAA

http://www.salakirjat.net/
Salakirjat on vuonna 2007 perustettu historiaan, kansanperinteeseen, mystiikkaan ja esoteerisiin traditioihin erikoistunut pienkustantamo. Salakirjojen kustannuspäällikkö herra Hällström kertoo "kustannustoiminnan saaneen alkunsa hänen kiinnostuksestaan suomalaisesta kansanperinteestä ja muinaisuskonnoista. Hänen julkaisemista teoksistaan löytyykin erittäin paljon tietoa niille, jotka ovat samoista aiheista kiinnostuneita. Hällströmille on tärkeää säilyttää uudelleen julkaistuissa vanhoissa teoksissa niiden alkuperäiset useasti koristeelliset kansikuvat ja muutenkin alkuperäisyyden välittäminen on tärkeää teoksia julkaistaessa."  lähde

Ajankohtaisista asioista löydät tiedon kätevimmin Facebook-sivuilta:
https://www.facebook.com/salakirjat tai http://www.salakirjat.net/


NÄHDÄÄN TURUN VANHALLA SUURTORILLA JOULUISISSA MERKEISSÄ LAUANTAINA 14.12.2013 KELLO 12 - 15
 
 
Olen Salakirjojen Jon Hällströmin kanssa ensi lauantaina 14.12.2013 kello 12 - 15 Salakirjojen kojulla, olette kaikki tervetulleita tapaamaan meitä ja jutustelemaan tulevasta kirjasta. Samalla on mahdollisuus ostaa myös itselle tai pukinkonttii, monesta paikasta loppuunmyytyä teostani Seikkailijan retkiopas Varsinais-suomen luoliin huokeaan jouluhintaan 10 e / kirja.
.

torstai 5. joulukuuta 2013

Suomen luolaseura

"Ja minä löysin sellaisen, joka alkaa L:llä ja päättyy A:han! Ja jossain keskellä on U ja O ja L, mutta enempää en sano!"
(Nipsu - Muumipeikko ja pyrstötähti)

Kiinostavatko luolat? liity luolaseuraan!
Suomen luolaseura on 2010 perustettu yhdistys joka pyrkii edistämään kaikenlaista luoliin liittyvää toimintaa sekä lisäämään yleistä tietoa luolaharrastuksesta ja luolista. Luolaseura järjestää retkiä kotimaisiin sekä ulkomaisiin luolakohteisiin, järjestää luolatoiminnan koulutusta, esittelee suomalaisia luolia verkossa ja edustaa Suomea European Speleological Federationissa.
Luolaseura julkaisi tänä syksynä ensimmäisen Luola-lehden. Lehti sisältää luola-aiheista juttua sekä ulkomailta että kotimaasta.

Jäseneksi liittyminen kannattaa, Luola-lehti on taidolla tehty ja kiehtova lukupaketti.
Jäseneksi liittyminen kannattaa, jos haluaa tietää mitä kaikkea luolissa puuhaillaan, osallistua seuran järjestämiin tapahtumiin, tai vaikuttaa luolaharrastustoiminnan kehittämiseen. Osa kansäinvälisistä tapahtumista edellyttää luolaseuraan kuulumista. Kaikki jäsenet saavat kerran vuodessa ilmestyvän Luola-lehden. ->  Liity jäseneksi

Luolaseuran retkitunnelmia Salosta

Suomen luolaseura: http://caving.fi/
LUOLAHARRASTUKSEN ALKUUN kurssi Naantalissa 26.4.2014

maanantai 2. joulukuuta 2013

Kivissä on kartta: Petäjä


Kivissä on kartta; Tuomo Kesäläinen (2010)
Otteita teoksesta Kivissä on kartta, Tuomo Kesäläinen (Mäntykustannus 2010)

 
 
"Istuudu ja näe ympärilläsi oleva maailma"
- Bear Heart
 
Pittiövaara, Sodankylä - 4.11.2007
 
PETÄJÄ
 
Mäntyyn kietoutuneena,
juon juurilla petäjän
 
Ihohuokoseni hengittävät samaa ilmaa,
kuin sinun neulasesi
 
Rakas veljeni,
 
Anna minulle kärsivällisyytesi
 
Anna minulle henkinen voimasi
 
Anna minulle mielenlujuutesi
jotta jaksan
seistä kanssasi vielä,
 
Satoja vuosia.
 
 
(c) Tuomo Kesäläinen,
Kivissä on kartta (2010)

 
.