Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Piruntätimäki, Sauvo


Piruntätimäki kohoaa jylhänä kallio-jumalana kohti sinistä taivasta aivan Sauvo-Kemiö tien varrella, vuoren laella ovat kautta aikojen kokoontuneet tietäjät, noidat ja shamaanit salaisiin menoihinsa. Pystysuoria kallion seinämiä, erikoisia kivimuodostelmia, mykistävänä avautuva maisema… Sauvon shamaanien pyhäkukkula vetää helposti vertoja monille Lapin seitakiville ja pyhille vuorille. Massiiviset kallioseinämät erottuvat erityisen hyvin ajettaessa Kemiön suunnasta kohti Sauvoa.
Vuoren pystysuorat seinämät ovat täynnä erikoisia muodostelmia; pyöristyneitä hiidenkirnumuotoja, pieniä onkaloita, teräviä kalliopiikkejä. Paikan historian tuntiessaan silmä harhailee pitkin punaisia jyrkänteitä, etsien merkkejä muinaisista menoista.


Huipun pyöreiltä kalliolaeilta aukeava näky hiljentää. Näin upeaa maisemaa ei avaudu kovinkaan monelta eteläisen-suomen näkötornilta. Puidenlatvojen ja peltoaukeiden takana kimmeltää kutsuvan sinisenä Nuuttiniemenlahti, ympäröivissä metsissä synkät kalliopahdat vartioivat maitaan kuin uhmakkaat jättiläiset. On täysin selvää miksi paikalliset tietäjät ovat hakeneet voimaa Piruntätimäen hengiltä.
Jylhimmän jyrkänteen juurella kallio on repaleista, maa louhikkoista. Lohkeilleeseen kallioon on syntynyt lippa, Pirun tätin kirkko. Tämän lipan suojissa on toimitettu kaikkein pyhimmät uhrihartaudet ja taikamenot. Kallio on lähiaikoina lohkeillut lisää ja lippa on lyhentynyt, kuinka massiivinen kirkko on aikoinaan ollut, sitä voimme vain arvailla. Millaisia ovat ne henget joiden kanssa tällä kukkulalla on käyty kauppaa, sen voimme selvittää yhä. Meidän on vain vapautettava mielemme ja otettava tieto vastaan.

Piruntätimäki kartalla

1 kommentti:

  1. Hei!
    Ovatko tarinat omiasi vai löytyykö Sauvon kansanperinteestä tosiaan mainintoja Piruntätimäestä uhripaikkana?

    VastaaPoista