Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Hiidenportti, Eura

Euran Isonristinkallion pohjoisrinteen komeat jyrkänteet tunnetaan nimellä Hiidenportti. Alueen tietäjien muinainen taikomispaikka. Jyrkänteeseen on syntynyt komeita muodostelmia ja mielenkiintoisia lohkareita lojuu mäen rinteillä, nimen syntyyn viittaavaa varsinaista porttia en ainakaan itse alueelta löytänyt. Toki rinteillä oli muutamia läpikuljettavia, porttimaisia muodostelmia.
Yksi mahdollinen Hiideportti, lohkareiden väliin syntynyt låpikäytävä pieni ja ahdas tunneli.Jyrkänteen kalliot ovat paikoitellen erittäin louhikkoisia.


yrkänteen reunasta löytyi myös pieni luola, vaatimaton mutta huomiota herättävä. Kalliota vasten nojaavan lohkareen alle on syntynyt muutaman metrin mittainen käytävä johon aikuinen mahtuu hyvin ryömimään. Lattiata peittää hiiltä sisältävä kariketurve. Erityiseksi luolan tekee myös suuaukon edessä ole pieni kivipöytä joka on mahdollisesti ihmisvoimin luolan eteen asetettu. Pöytäkivi ja luolassa oleva hiili sekä sijainti tietäjien käyttämän hiidenportin läheisyydessä puhuvat sen puolesta että luola olisi mahdollisesti ollut aikoinaan jonkinlaisessa kulttikäytössä.HIITTENHEITTÄMÄKIVI

Hiekkatien varressa, hieman alle kilometrin päässä hiidenportista lepää komea siirtolohkare; Hiittenheittämäkivi. Kiven on tälle paikalle heittänyt Hiidenportilla asunut hiisi, mihin häiriötekijään Hiisi on kyllästynyt, sitä ei tarina kerro. Hiittenhaittämäkivi on myös matkaseita, kiveä on tervehdittävä, mahdollisesti myös lahjottava aina ohi kulkiessa. Mikäli kiveä ei tervehdi tuo se matkamiehelle huonoa onnea.

 


Kiitokset: Aimo KejoselleEi kommentteja:

Lähetä kommentti