Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Moronhattu, Laitila

Ajelen Turusta kasitietä kohti Laitilaa, noin kilometri ennen keskustaa sivusilmällä huomaan jotain mielenkiintoista. Se vilahtaa ohi niin nopeasti ettei ole oikein varma mitä näki vai näkikö jotain? U-käännös, kiven kohdalla hieraisee silmiään - mitä ihmettä?


Omakotitalon pihassa, aivan 8-tien varressa on tosiaan komea kiven murikka. Näyttää kuin kiven päälle olisi isketty kottikärryllinen betonia, lohkareella on erikoisen näköinen myssy. Ei se laastia ole, kivi on täysin puhdas luonnontuote. Rapakivijärkäle jonka yläosa on alkanut moroutua, rapautua nopeammin kuin alaosa, on syntynyt todellinen luonnonoikku.

Alueella on paljon moroutuvia rapakivilohkareita, tällaisista voi irroittaa sormin kiveä. Kun prosessi jatkuu tarpeeksi kauan jäljelle jää vain "sorakasa" - morokeko. Rapakivi on yleinen kivi, sitä esiintyy kaikilla mantereilla, mutta se on dokumentoitu ensimmäisenä Suomessa, siksi sana Rapakivi on lainattu myös muihin kieliin Rapakivi granite - sanoo Englantilainen, Der Rapakiwi - Saksalainen. Yksi harvoista kansainvälisistä, Suomalaisista kivilajinimistä.

Moronhattua pitää tyytä katsomaan maantieltä, itse kivi on keskellä omakotitalon puutarhaa, yksityisalueella. KARTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti