Seuraa meitä facebookissa: suomi365

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Väkeväjärven Hitonpesä on luolamaailman erikoisuus

Erikoinen onkalo on todellinen harvinaisuus maamme luolien joukossa. 

Kohde on mukana keväällä ilmestyvässä teoksessa Luolaseikkailu

Matalan rapakivijyrkänteen kyljessä siintää lumoava aukko. Siinä missä valtaosa maamme luolista on erilaisia lohkare tai rakoluolia on Väkeväjärven rannalla sijaitsevan Hitonpesän ulkomuoto aivan erimaailmasta - todellinen yllätys.
 
Kun aukosta astuu sisään ja sytyttää lampun, on yllätys vielä suurempi. Ulkoa kaikki viittaa vaatimattomaan koloon mutta todellisuudessa luola on melko tilava ja vieläpä kaksisuuaukkoinen. Luola haarautuu pyöreästi kohti järveä osoittavaa suuaukkoa, jonka kautta paistava aurinko maalaa luola sisään todella tunnelmallisen, jopa maagisen hämyn. Onkalon takaseinästä johtaa lisäksi pieni tunneli kallion sisään, jossa odottaa hyvin salaperäinen pikku kammio. Luolan sisällä on vaikea kuvitella olevansa Suomen luonnossa, niin ainutlaatuinen näky on.    

Luola on suuaukon ulkoasua myöden erikoinen


Tarinoiden mukaan luola oli Hiton asuinpaikka, josta se sai nimensä. Tarinoiden mukaan luolassa on kaksi suuaukkoa, koska perimmäisessä kammiossa asuva yliluonnollinen asukas ei ollut erityisen voimakas, joten sillä oli pako-ovi, mikäli liian uhkaava tunkeilija ilmestyisi.

HUOM! Luolan seinämät rapautuvat todella voimakkaasti ja pienikin kosketus saa soran varisemaan alas sen seinämistä. Siksi luolassa on tärkeä liikkua varovaisesti ja välttää kosketusta seiniin ja niiden tahallinen rapsuttelu on ehdottomasti kiellettyä kohteen säilymisen vuoksi.


Väkeväjärven Hitonpesä, Lappeenranta (sijainti: N 6729826, E 553592)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti