Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

maanantai 4. tammikuuta 2010

Lyydikkylän tammi, Piikkiö

Suomen suurin tammi löytyy Piikkiön Niemenkulmalta, Harvaluotoon johtavan tien varresta. Arvioiden mukaan 1000 - 1200 vuoden ikäisestä tammi vanhuksesta on jäljellä oikeastaa enää kanto. Kantokin tosin on arviolta yli 5 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 8 metrinen, joten jäänteistä on helppo edelleen hahmottaa tammen massiivisuus. Mystinen tammi-Jumala on nähnyt koko Suomen historian ja se henkii kunnioitettavaa voimaa ja mahtia.

Tammelle on hyvät opasteet Harvaluodon tieltä, itse tammi kasvaa yksityisellä alueella, kartanon pihan läheisyydessä. Tammella vieraillessa on siis syytä kiinnittää huomiota omaan käytökseen jottein alueen vakituisille asukkaille aiheudu tarpeetonta harmia!

5 kommenttia:

 1. Nyt kantokin on jo kaatunut, tosin kannon vieressä on toinen valtava tammivanhus. Kuuleman mukaan opasteitakin ollaan poistamassa turhien käyntien ja kyselyiden välttämiseksi.

  VastaaPoista
 2. aika outo ajatuskuvio että ilman kylttejä ei tulisi kyselyitä - silloinhan niitä juurikin tulee kun ihmiset etsii tätä kohdetta ja ei olisi kylttiä niin ...
  - mieluusti ne kyltit saisi olla, mutta korjaisivat vaikka wikiin ja muualle tiedot että ei ole kuin kanto

  VastaaPoista
 3. hieno meininki, pitihän siitä päästä eroon.. :|

  VastaaPoista
 4. Ei "kanto" mihinkään ole kaatunut. Se on edelleen pystyssä ja elossa. "Kaatunut kanto" on jättitammen vieressä kasvanut Suomen toiseksi suurin tammi, joka oli ulospäin ihan terveen näköinen, mutta sisus oli niin laho, että puu rojahti myrskyssä (olisko ollut 2009 tai 2010?). Lyydikkylän tammi jatkaa siis edelleen eloaan ja on kuulemma kansainvälisen seurannan kohteena, sillä isojen ja vanhojen tammien kuoleman seuraamista ei juuri ole päästy aiemmin dokumentoimaan. Eräs tutkijaryhmän jäsen oli heittänyt, että lopulliseen kuolemiseen voi mennä vielä yli 500 vuotta. No, se jää nähtäväksi. Kertokoon sitten se, joka sen pystyy todentamaan ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Petri, todella mielenkiintoista tietoa!

  VastaaPoista