Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

tiistai 12. tammikuuta 2010

Vanhalinna, Lieto

Liedon vanhalinna sijaitsee erittäin kauniilla paikalla, aivan Aurajoen rannalla. Itse oli useasti ajanut Turusta Liedon suuntaan ja joka kerta miettinyt mikä on tämän nimen ja Hannun vaakunan takana. Kerran sitten päätin uhrata hetken ja ottaa selvää. Kokemus oli hyvin avartava, muutaman kilometrin jälkeen, pienen mutkan takaa kohoaa yllättävän korkea, puuton kallion laki keskeltä muuten tasaista ja savista peltoa. Maisema on hyvin kaunis!


Liedon vanhalinna on arvioiden mukaan saanut pysyvän varustuksen jo 500-luvulla. Huippukautta vuorella on eletty 1000-luvun kieppeillä. Kaivauksissa ei ole löytynyt juurikaan asevarustusta eikä sotimisen merkkejä, vaan löydöt ovat olleet hyvin arkisia: työkaluja, maatalousvälineitä, keramiikkaa. Vanhalinna on ollut alueen keskus ja suojapaikka lähialueen väestölle.

Vanhalinna alkoi menettää merkitystään 1200-luvun tienoilla kun Turun linna valmistu Aurajoen suulle. Lisäksi maankohoamisen seurauksena syntyi Halistenkoski linnan ja meren välille ja vesiteitse kulkeminen vaikeutui huomattavasti. Todistettavasti Vanhalinna on kuitenkin ollut toiminnassa vielä Turun linnan valmistuttua.

Tänä päivänä Liedon vanhalinna on erittäin miellyttävä retkikohde ja hyvin hoidettu muinaismuistoalue. Luontopolun varrelle pystytetyt opastaulut antavat hyvin kuvan kohteen historiasta ja nykypäivän kaivauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti