Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

maanantai 3. toukokuuta 2010

Virtaniemen Kivipyramidit, Kuortane

Aivan Pohjanmaan sydämessä, Kuortaneella, Virtaniemen tilan mailla kohoaa 173 metriä merenpinnan yläpuolelle jylhä ja mielenkiintoinen Louhikkokallio. Kummun korkeimmalta hupulta löytyy erittäin mielenkiintoinen ja näyttävä muistomerkki ihmisen loputtomasta mielenkiinnosta.


Noin kymmenen vuotta sitten tilan isäntä innostui Turkulaisen toisinajattelija Keijo Parkkusen teorioista kiinnostuneena avaamaan maillaan sijaitsevan Pirunpelto, kiviröykkiömuodostelman. Kaivinkone painoi raskasta työtä pureutuen tuskissaan syvälle luonnon salassa pitämiin mysteereihin. Teorian mukaan louhikon alta piti paljastua suuri hiidenkirnu.

Tuttu mies hiidenkirnuilla ympäri Suomen, Turkulainen Hiidenkirnu tutkija ja Pirunpellon penkoja - Keijo Parkkunen

Löydöt jäivät melko vaatimattomiksi, 4 metriä paksun louhikon alta löytyi kyllä painanteita ja kuoppia mutta suuri hiidenkirnu jäi ainakin toistaiseksi löytymättä. Löydöt eivät ilmeisesti täyttäneet suuria odotuksia ja tästä syystä alue on kaikessa mielenkiintoisuudessaan ja näyttävyydessä lähes täyteen unohdukseen.

Paikaltaan nostetuista kivistä kasattiin kolme valtavaa, n. 10 metriä korkeaa kivipyramidia ja röykkiön alta paljastuneelle kalliolle rakennettiin kulkua helpottavia ”pitkospuu” rakenteita. Myös korkeimmalle kohoavan pyramidin huipulle rakennettiin portaan ja näköalatasanne. Pyramidin huipulta aukeaa upea näköala ympäröiviin maisemiin ja edustava näkymä yli laajan pirunpellon jos suuri osa on edelleen koskemattomana ja kätkee mahdolliset salaisuutensa.


Kokonaisuutena kohde on hyvin näyttävä ja mielenkiintoinen. Lisäksi se on myös Suomen ainoa paikka jossa todella pääsee kurkistamaan Pirunpellon sisään ja näkemään läpileikkauksen 4 metrisestä kiviröykkiöstä. On sääli että tällainen paikka on vailla minkäänlaista huolta saatikka asiallisia opasteita.

Jatka Virtaniemen kokous ja tapahtumatilan jälkeen ylös mäkeen kohti Töysää. Löyä:n risteyksen jälkeen seuraava ”tienhaara” oikealle. Pieneltä levennykseltä lähtee portilla suljettu metsäautotie ylös rinteeseen. Kohde sijaitsee n. 200 metrin päässä portista.

(Opasteita Virtaniemeen on kantatie 66:lla Mäyryn kohdalla, josta haarautuu Neste-huoltoaseman kohdalta Lehtimäentie. Lehtimäentiellä tienviitat opastavat perille saakka.)


Koordinaatit kohteelle:
62´44´46.4”
23´43´57.8”

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen paikka, kävin hiljattain ja valokuvasin. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista