Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Ruhankirkko, Vehmaa

”Kirkko” on hyvin yleinen nimitys erilaisille lohkareluolille ja lohkarekasoille, joskus kirkko nimentakaa löytyy myös korkea tai muuten kummallinen kallioalue. Joka tapauksessa, aina jos karttaan on merkattu luonnonnähtävyydeksi kohde, jonka nimessä esiintyy sana ”kirkko” on kohde mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen.


Vehmaalta, Uhlun graniitti louhoksen takaa löytyy pienestä metsäkaistaleesta tällainen louhikko: Ruhankirkko. Lähdin kohteelle etsimään luolaa, mutta luolan määritelmiä tämä lohkarekohde ei täyttänyt. Vastassa oli kuitenkin upea ja rauhallinen graniitti paaseista muodostunut ”sokkelo”


Suurimmat järkäleet ovat korkeudeltaan n. 5 metrisiä ja muutenkin massiivisia, toisiinsa nojautuvien lohkareiden väliin on muodostunut alikuljettavia käytäviä, ”portteja”. Lohkareiden väliin muodostunut ”sokkelo” on mukava kulkea läpi, myös sokkeloon on muodostunut pieni sisäänkäynti kiven järkäleen kiilauduttua käytävän kattoon.


Kirkko nimelle en ole löytänyt mitään selitystä, joten en tiedä liittyykö siihen jotain historiallista vai onko se vain kohteelle annettu nimi. Massiivisuudessaan ja näyttävyydessään Ruhankirkko sopisi kyllä hyvin jonkinlaiseksi pakanalliseksi kulttipaikaksi, ja miksi ei kristillisiinkin menoihin. Ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!

Ruhankirkolle ei johda polkua eikä sitä ole merkattu maastoon milläänlailla, joissakin maastokartoissa on kohteen nimi. Kohteelle löytää koordinaateilla:
60´39´44.3"
21´44´19.9"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti