Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Pirunvuoren hiidenkirnu, Halikko


Halikon Vartsalasta (Salo) löytyy yksi Suomen suur-kirnuista. Halkaisijaltaan 3 – 4 metrinen ja Syvyydeltään 7 – 8 metrinen hiidenkirnu on hiljentävä ilmestys. Kirnu löytyy Pirunvuoren Itärinteeltä, mutta alueelle johtaa hyvin merkattu pieni metsäauto tie ja itse kirnullekin selkeä ja helppokulkuinen polku. Auton parkkialueelta kirnulle on matkaa vain 250 metriä, tosin johonkin aikaan vuodesta tie voi olla hyvin huonokuntoinen.


Kirnu sijaitsee kauniilla paikalla jyrkän kallion mäen reunalla, kirnun tyhjennyksessä on ollut melkoinen homma, kirnun tilavuus on valtava. Alla oleva rinne on täynnä kirnun sisältä kaivettua kiviainesta. Kirnu on aidattu turvallisuus syistä, montun pohjalle johtaa puiset tikkaat joita jokainen saa käyttää oman rohkeuden mukaan. Tähän aikaan vuodesta (huhtikuun puoliväli) kirnun pohjalla makaava vesi oli vielä paksussa jäässä joten kirnun syvyyden ja muotojen tarkempi tutkiminen ei ollut vielä mahdollista.


Parkkialueen toiselta puolelta alkaa heti metsään astuessa laaja Hiidentarha (Pirunpelto) kiviröykkiöalue, tämä pelto ei sekavuudestaan ja kasvillisuuden määrästä johtuen ole näyttävimpien joukossa, mutta laajuudessaan kuitenkin hyvin mielenkiintoinen tuttavuus.


Pirunvuoren hiidenkirnu löytyy joistakin GT tiekartoista ja maastokartasta koordinaatein
60´20´31.9” 22´59´00.2”

2 kommenttia:

  1. Tiedoksi: Hiidenkirnu on nyt tyhjennetty, tervetuloa tutustumaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia.On tullu käytyä. hieno paikka.

    VastaaPoista