Seuraa meitä facebookissa: suomi365

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Mannuistenvuoren hiidenkirnu, Mynämäki

Mannuistenvuoren pohjoisrinteeltä löytyy legendaariseksi muodostunut hiidenkirnu. Turkulainen hiidenkirnu tutkija Keijo Parkkunen löysi, tyhjensi ja merkkasi reitin kirnulle vuonna 2008. Maanomistaja ei kuitenkaan tästä kohteesta innostunut ja teki asiasta jutun. Parkkunen tuomittiin sakkoihin jotka hän periaatesyistä jätti maksamatta ja näin voimassa olevien lakien ja asetusten varjossa sakko muutettiin ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi. Elämme siis 2000-luvun Suomessa, ja 82-vuotias mies tuomitaan vankeusrangaistukseen kiinnostuksesta hiidenkirnuihin.

Koska tiedon levittämisestä ja opettamisesta on tullut rikollista? Kuka tuot esiin uusia luontokohteita ja tietoa niiden sijainnista, jollei valveutuneet kansalaiset? Eikö Parkkuselle olisi pitänyt antaa ennemminkin jonkinlainen palkinto hyvästä työstä, kahdestakin syystä. Nyt meillä on Vakka-suomessa uusi upea luonnonnähtävyys ja motivoiva tarina ihmiselle oma-aloitteisuudesta, moniko tämän päivän 80-vuotiasta vanhuksista on kykenevä tyhjentämään omin käsin hiidenkirnun keskellä metsää, kun ei siihen tunnu kykenevän edes tämän päin nuoret.


Niin tai näin, maanomistajan ja Parkkusen välisen kiistan saama mediahuomio varmisti sen että Parkkunen voitti, kohun ansiosta tämä kirnu on usean ihmisen tietoisuudessa!

Parkkusen kirnu on monipuolinen ja kaunis Hiidenkirnu. Perinteisestä pyöreästä syvästä kattilasta poiketen tämä kirnu on toiselta reunaltaan avoin ja kirnua pääsee tutkimaan myös sisältä käsin. Noin 3 metriä syvä ja halkaisijaltaan 1,5 metrinen aukko on upea luonnonnähtävyys!


”Ruskeassa nahkasalkussaan Parkkusella on mukanaan luettavaa, hiidenkirnuista kertovaa kirjallisuutta. Intohimostaan hän ei aio luopua koskaan.” TS 3.4.2009 Parkkunen matkalla vankilaan


Hiidenkirnu löytyy kartasta koordinaatein
N60´36´06.1" E21´55´14.8"


Mannuistenvuoren yli 55 metrin korkeuteen nousevalta huipulta on upeat maisemat ympäröiville kulttuurimaisemille.


Vuoren korkeimalla kohdalla lepää historiallinen muistomerkki, maatumispisteessä oleva vanha kolmiomittaustorni.


Vuoren etelänrinteellä on mielenkiintoinen vaakarakoillun synnyttämä luola tai pikemminkin onkalo. Sisäänkäynti on ahdas eikä suuri ole luolakaan, pituutta on noin 8 metriä, leveyttä 2 metriä ja korkeutta max. 50 cm. Älkää jääkö jumiin!

Tietoa Parkkusen hiidenkirnuteorioista ja tutkimustuloksista kirjassa: Sadanvuoden harhaaskelPositiisvista vastarintaa ja kunnon miehenmallia nykyajan pojille:
http://www.parkkunen.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti