Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Pronssikautinen hautaraunio, Kaarina (Ravattula)

Aivan Auranjoen rannassa, Kaarinan Ravattulassa kohoaa korkeuksiin vahvan puuston peittämä Kieterinmäki. Melko loivarinteinen mäki on kokonaisuutena mukavaa ja kaunista retkeily maastoa, paksuja sammalmattoja, hyvin vanhoja ja suurikasvuisia puita, valtavia muurahaiskekoja, puroja ja muuta kaunista.

Mäen huipun silokalliolta löytyy mielenkiintoisia merkkejä historian alkuajoilta. Kukkulan korkeimalla kohdalla kohoaa melko vaatimaton kivistä ladottu pronssikautinen hautaraunio. Röykkiön koko on noin 8 x 8 metriä ja korkeus arviolta noin 0,5 metriä ympäröivästä kalliosta.


Röykkiön vieressä on joskus ollut ilmeisesti kohteesta kertova opastaulu mutta sekin on jo siirtynyt muinaismuisto asteelle, röykkiölle johtaa alhaalta ”maastoon merkattu” polku, tosin tähänkään ei välttämättä ole luottamista.


Kaiken kaikkiaan mäki on kaunis ja röykkiön huonokuntoisuudesta huolimatta sijainti on loistelias ja kohde mielenkiintoinen tutkimuskohde. Röykkiön joidenkin kivien kyljissä näkyy syviä hiottuja uurteita, ovatko nämä niitä mystisiä miekanhiontakiviä?Kietermäki: 60°28'38.7" 22°21'24.3"

3 kommenttia:

 1. mielummin käynti ohitustien ylittävän kävelysillan kautta, sieltä menee paremmat polut eikä joudu kulkemaan ihmisten pihoissa. se ei ole järin fiksua toimintaa

  VastaaPoista
 2. Ei toistakaan kautta joudu kulkemaan kenenkään pihan läpi. Haagan siltaa pääsee joen yli, se on ihan julkinen silta. Siitä sitten kohti mäkeä.

  VastaaPoista
 3. Kieterinmäki on kieltämättä paikkana kaunis.

  Tuo "hiomauurre" on kyllä kummallinen kolo, mutta ei tuo miekanhiontakivestä käy. Sijaintikin on ihan väärä, (toistaiseksi) kaikki Suomesta ja Gotlannista tunnetut sijaitsevat tai ovat joskus sijainneet veden ääressä. Ks. miekanhiontakivi wikipediassa.

  VastaaPoista