Seuraa meitä facebookissa: suomi365

lauantai 29. syyskuuta 2012

Linnavuori, Piikkiö

Olen Piikkin komean linnavuoren esitellytkin kevysesti jo vuonna 2010 mutta paikka on vetänyt puoleensa toistuvasti. Onhan se komeaa seutu, yksi näyttäväpiä kokonaisuuksia alueella. Kohteesta löytyy mykistävien maisemien lisäksi mm. luolia, uhrikuppeja, muinaisia hautaröykkiöitä, erikosia puita, kiehtovia kivimuodostumia...jne. Tässä ajo-ohjeet ja historiaa paikasta:  http://luolamiehenblogi.blogspot.fi/2010/01/pohtion-linnavuori-piikio.html

Linnavuorelle johtavan tien varrella on pieni parkkilevennys. Levennyksen kyljessä olevan pellon reunassa kasvaa komea lehtikuusikko, kuusikon takana kohoaa Hiidenmäki, muinainen pyhälehto; Uhripaikka vuosituhansien takaa.
 
Luontoretken pieniä ykstyiskohtia, kannon päällä kasvava hohtavareunainen kääpä.

Ja vielä pienempiä yksyiskohtia, suuren kiven kyljessä kasvava tuuhea sammaltupsu. Tupsulla leveyttä vain sentti, vertaa vieressä lepääviin neulasiin.

 Vajaan metrin korkuinen moroutuva rapakivimurikka vuoren rinteellä. Moroutuva rapakivi herättää aina mielenkiinnon ja pistää silmään, luonnonoikku; kivimaailmanihme.

Kivimaailamn erikoisuuksi rinteiltä löytyy lisääkin. Tässä parisen metriä leveä lohkare joka on täynnä hyvin erikosia ja ajatuksia herättäviä uria, aaltokuvioita ja uurteita.
 
Uurteet ja erikoiset juonteet jatkuvat myös viereisissä kallioissa joista lohkarekin on aikanaan irronnut.  
 
Puumaailman kummajaisia on mäen rinteillä siliinpistävän paljon. Tämä tyvestä karsittu suuri kuusi sinnittelee kuin tyhjän päällä kallioisessa rinteessä. Juuret työntyvät syvälle repaleisen kallion uumeniin. Kuusen kohtalo on varmasti kaatua omaan näppäryyteensä, jonakin päivänä puun massa on liian suuri ja juuret murtavat kallion. Yhden luonnon ihmeen tarina päätty, mitä tilalle syntyy. Ehkä kalliosta irtoaa suuria palasia joiden alle syntyy esimerkiksi kiehtova luola?

 Tämä kuollut ja luonnonkäyrä puu kelpaisi moneen käyttöesineeseen tarveaineeksi.

 Louhikosta esiin työntyvä kuusi on kasvattanut juureensa erikoisen pallon, kerrassaan hämmentävä näky...
 
Yksi komeimmista puumailman ihmeistä on tämä valtava kaksi haarainen kuusi.
 
Myös pienemmät kasvit sinnittelevät kivikkoisella rinteessä. Tässä ruskan värjäämiä saniaisia. 

Yksi Linnavuoren merkittävimmistä luonnonihmesitä on tämä lähes kolme metriä korkea, jylhä kivipaasi, megaliitti. Vanhan uhrikiven kyljessä erottuvat sekä Ukon että Akan kasvot, kivi on syystäkin palvottu ja pyhä, Etelän seita. 

 Viimeisenä esittelyyn Linnavuoren luonnonihmeistä pääsee jyrkänteen juurella oleva pieni luola, Linnavuoren uuni. Luola on melko pieni, repaleinen lippaluola jonka perästä jatkuu muutaman metrin mittainen ahdas tunneli jokusen metrin kallion sisään. Ei mikään erityinen luolaelämys, mutta sijainti tekee siitä kokoon nähden erittäin kiehtovan!
 
Komea kokonaisuus, katso kohteen KARTTA tästä.
 
Ajo-ohje: Turusta Piikkiöön ajettaessa 110-tieltä käännytään Toivonlinnantielle (Shellin jälkeen), josta käännytään linnavuori-kyltin (n. 1 km) kohdalta ja jatketaan hiekkatietä aina seuraavalle linnavuori-kyltille (n. 1 km) asti, josta merkitty polku alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti