Seuraa meitä facebookissa: suomi365

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!

Uusi teos Luolaseikkailu on ilmestynyt!
Kevään uutuuskirja Luolaseikkailu

maanantai 4. tammikuuta 2010

Vihitynmaan rinki, Pyhäranta


Pientä metsätietä kulkiessa jännitys nousee, mikä mystinen paikka kätkeytyy mielikuvitusta ruokkivan nimen taakse. Vihitynmaan rinki. Metsässä lojuu valtavia lohkareita, korpit raakkuvat puiden latvoissa, ympärillä vallitsee harras ja rauhallinen tunnelma.

Varsinais-Suomen ja Länsirannikon metsät ja pellot ovat täynnä muistoja menneistä ajoista, keitähän suurmiehiä näitäkin metsiä pitkin on kulkenut ennen minua? ”…Täällä Suomen synnyinmuistot,
täällä työn ja tiedon puistot, virttä vapauden soi…”

Polku nousee hieman ympäröivää maastoa ylemmäs, ruskan värjäämien koivujen ja männynrunkojen takana kimmeltää Selkämeren, tänään tyyni pinta. Upealle paikalle ladottu kivirykelmä herättää ajatuksia ja kunnioitusta. Kuka siellä lepää, kuka on ollut niin arvostettu henkilö että hänelle on kasattu tällainen muistomerkki näin upealle paikalle. Vihitynmaan ringin historiaa ei juuri tunneta, mutta sen arvioidaan olevan jonkun hyvin merkittävän henkilön hauta.


Alue on muinaismuistolain suojaama ja ketjuaidalla ympäröity. Kivet ovat hyvin vahvasti sammaleiden peitossa. Alhaalta ei voi täysin hahmottaa kivirykelmän kokoa ja muotoa, ympäröivät puut ovat melko rimpuloita, onneksi löytyy kuitenkin yksi tukeva oksaisempi mänty ja kiipeäminen voi alkaa. Montaa metriä ylemmäs ei tarvitse päästä, niin muodostelman hahmottaa jo aivan eri tavalla. Oman laistaan mielenlaatua vaatii kiinnostua näistä sammalenpeittämistä kivikasoista, mutta mikäli sitä intoa löytyy, on kohde hyvin palkitseva ja mielenkiintoinen.

Meren rantaan on vain muutamia kymmeniä metrejä, metsän takana aukeaa upea maisema Selkämerelle, pelkkää sinistä, aavaa merta, seuraavana vastassa on Ruotsin rannikko. Ranta on kaunis ja kivikkoinen. Kallioilla lojuu suuria lohkareita, rantaviivaa peittävät tuuheat tyrnipensaat. Alue on kaunis ja rauhallinen.

Vihitynmaan ringille on opasteet Pyhämaan Reilasta Rihtniemeen johtavan tien varresta.

Kartta koordinaatit kohteelle: LAT 61´03´42.7" LON 21´18´30.9"

1 kommentti:

  1. Sinulla onkin mielenkiintoinen blogi johon törmäsin etsiessäni muistinvahvistusta vihitynmaan ringistä. Itse olen aina jaksanut innostua noista sammaleisista kivistä ja miettiä millainen tarina niiden takaa löytyy.

    VastaaPoista