tiistai 13. syyskuuta 2011

Pirunluola, Raisio

Vuosituhansia, siitä asti kun Raisio aikanaan paljastui Itä-meren aalloista ovat tutkimusmatkailija, seikkailijat ja uskallikot miettineet seuraava, jopa myttiset piirteet saanutta kysymystä; Onko Raisiossa luolaa.Raisiohan on tunnetusti Suomen ainoa risteys jolla on kaupungin oikeudet. Raisiossa on imelän perunamuussin hajuinen tehdas joka suoltaa syövereistään Suomalaisia klassikko eineksiä ja elintarvikkeita, Mummon muusin imeminen tosin unohtuu melko pitkäksi aikaa kun kerran ajaa tehtaiden ohi...

On Raisiossa kukkatalokin, tuttu monille alueen miehille tuskallisista Saniaisen bongaus reissuista. Ja tämä koti hortonimin kostea päiväuni onkin syytä paikallistaa kartalle kun lähtee tälle luolalle;

niin totuus paljastui, Kyllä Raisiossa on luola. Komea läpikuljettava onkalo, Kuuvavuoren rinteellä. Vanha juhla ja taikomispaikka. Pirunluola; vanhan vihtahousun kalliokoti.Luola löytyy Raision tehtaiden puoleiselta jyrkänteeltä. Aika tarkkaan näköalatasanteen alapuolelta. Se on melko helppo löytää ja myös helppo tutkia. Jyrkänne ja koko Kuuvanvuori on komea tutkimus ja retkikohde. Pyöristyneitä kallioita, kelopuita, syviä "rotkoja". Maastosa voisi hyvin kuvitella löytyvän jopa hiidenkirnun joten silmät auki!

Raision lahti on vielä melko myöhäisessäkin vaiheessa yltänyt Kuuvanvuoren rinteille. Lahden sameissa vesissä on varmasti kellunut muutakin huomion arvoista kuin SIG yhtyeen kaulahamo Matti Inkinen. Kallion topografian perusteella on arvoilta olisiko Kuuvanvuori jopa muinainen Linnavuori. Pystysuorine seinämineen ja sijainniltaa se totisesti sopisi tähän kuvaan.

Kallion laelle, josta avautuu jo muutenkin avarat maisemat, on vielä rekennettu muutaman metrin korkuinen näköala tasanne. Maisemaa ei voi kovin kauniiksi kuvailla vaikka se kertookin omaa tarinaansa alueen historiasta ja kehityksetä. Sähkökaapeleiden takaa voi ihastella Raision tehtaita koko rumuudessaan, tehtaiden takan erottuvat Pernön telakan nosturit.Taas yksi historian mustista aukoista on täytetty, Raisossa on luola. Komea Pirun kotipesä. Kuuvavuoren Pirunluola.

Pirunluola kartalla

2 kommenttia:

  1. Kyllä se on Kuuanvuori eikä Kuuvanvuori.

    VastaaPoista
  2. Niin minäkin olen KUUANvuorena pitänyt ja Turussa on Kuuvanvuori. Vuosikymmeniin en ole mäjellä käynyt mutta hyppyrimäen torniko on saanut näköalatornin nimen vai olisiko hyppyri lahonnut sekä näköalatorni tehty tilalle. Itse olen syntynyt Pirilän väen omakotitalon saunassa aivan Kuuavuoren rinteessä Matti Mäntylä (Pikku-Matti)

    VastaaPoista