maanantai 18. helmikuuta 2013

Kreivilän luola, Turku

Räntä lotisee auton tuulilasiin, Suomalainen talvi ei todellakaan ole kauneimmillaan. Autot ilmestyvät mutkien takaa aika huolettomasti, vaikka tie on jäinen ja loskaliirto enemmän kuin todennäköinen. Ihmettelen etten itse ole joutunut edes pieniin onnettomuuksiin vaikka ajan paljon, ja usein pieniä teitä.

Nyt suuntana on Kreivilän kylä, Turussa. Käännyn Paattisten tieltä Kreiviläntielle, kyltti ilmoitta tien olevan päättyvä yksityistie. Kohteen pitäisi kuitenkin olla aika lähellä risteystä, joten päätän ajaa ohjeiden mukaan. Ajan ensin ohi ja päädyn omakotitalon pihaan, pikainen U-käännös ja ihmettelemään; miten ajoin ohi? Paikan piti olla aivan tien varrella.


Takaisin tullessa hahmotan paikan paremmin. Korkean lumipenkan takana hahmottuvat suuret kiven järkäleet. Ne eivät kohoa juuri metriäkään penkereen yläpuolelle. Epäilen vinkin paikkansa pitävyyttä, mutta suuntaan nietosten läpi kivien viereen. Saappaat haukkaavat loskaa, muistan miksi käyn aika vähän maastossa tällaisilla keleillä.

Kivin välissä näkyy pieni suuaukko. Kyllä siellä luola on! Kierrän kiven, ehkä toiselta puolelta pääsee paremmin sisään. Yllätys on positiivinen, luola ylittää odotukset. Kinosten ja kuolleiden puunrunkojen takana näkyy tilavan luolan suuri suuaukko. Luolalla on pituutta 10 metriä, korkeutta paikon lähes 3 metriä ja leveyttäkin yli 2 metriä, suurten irtolohkareiden väliin muodostunut läpikuljettava tunneli.

Istahdan nauttimaan luolan tunnelmasta, yllättävän suuri luola, yllättävässä paikassa. Hienoa, että tällaisia kohteita löytyy edelleen ja aina vain lisää. Sain vinkin kohteesta Turkulaiselta freelancer toimittaja Joonas Jussilalta kun olimme Maskun Mätikän luolalla tekemässä luola-aiheista juttua Rannikkoseutu-lehteen. (Lue juttu!) Joonas kertoi luolan olevan läheisen Kreivilän koulun oppilaiden suosima seikkailupaikka.

Luolan seinillä valunut vesi on jäätynyt muodostaen komeita muotoja. Sammaleesta ja saniaista roikkuu jääpuikkoja. Luolan lattia on lumeton ja jäätön. Kyllä talvellakin kantaa käydä luolilla, ehdottomasti. Välitin tiedon luolasta geologi Aimo Kejoselle, kiitos vinkin antajalle; taas on uusi luola virallisissa papereissa. Turun kaupungin luolatarjotin kasvoi jälleen yhdellä uudella kohteella. Komea tunneli geokätkijöille ja luolabongareille; olkaapa hyvät!

Kartta kohteelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti