perjantai 15. maaliskuuta 2013

Sakastinkivi ja piiloluola, Pöytyä

Viime kesänä suuntasin Pöytyän korpiin tutkimaan muutamia kiehtovia tarinapaikkoja. Kajavanrahkan pohjoispuolella, Vaskijärven luonnonpuiston rajoilla on maastoon merkattu alue - luolanpelto; tällainen nimi ei ole koskaan tuulesta temmattu. Jos maastokohteen nimessä on sana luola, niin kyllä siellä luola on, ainakin jonkinlainen. Usein pettyneenä ei odotukset olleet kovinkaan korkealla, ja hyvä niin.

Luola on pieni mutta selkeä - kokoa onkalolla on 3 m x 1 m x 1 m
Luola löytyi kolmannesta tutkitusta kalliosta. Pieni neliskulmainen aukko rapautuvassa kalliossa, on se – nippa nappa luolaksi määriteltävä, mutta hyvin pieni. Muuta luolaksi määriteltävää ei, ahtaiden kalliolippojen ja eläinten kaivamien rapautumien lisäksi löytynyt. Voi olla, että siellä on jokin suurempikin onkalo. Luolapellon kallioiden luolassa kuitenkin kerrotaan piileskelleen isovihan vainoja.

Sakastinkivi on kooltaan 4 m x 3 m x 2 m
Mahdollisesti tarinat ovat sekoittuneet keskenään, sillä muutaman sadan metrin päässä tästä pienestä luolasta kohoaa matalahko kalliomäki – Akastikivenmäki. Kallion reunalla on melko vaatimaton rapakivigraniittilohkare, se on Sakastinkivi. Kiven reunalla on suojaisa lippa, tässä kalliopohjaisessa kolossa pidettiin Isonvihan aikana kätkössä kirkon raamattua ja ehtoolliskaluja.


Tie kohteille on huonokuntoinen, eikä varsinkaan luola ole oikeastaan edes näkemisen arvoinen. Kivikin on vaatimaton, vaikkakin paikallisesti arvokas tarinakivi. En suosittele näitä piennähtävyyksiä varten tähän korpeen matkaamaan, mutta ihan mielenkiinnosta ne voi bongata jos alueella muutenkin kuljeskelee.    
Pienen lipan alla täkeät esineet ovat olleet hyvässä turvassa. Kivillä ei kokoa liiaksi ole, joten se ei edes näy huomiota herättävän kauas, vaikka suurin kivi mäellä onkin.
KARTAT: Sakastinkivi             Luola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti