perjantai 11. lokakuuta 2013

Uusi kalliomaalaus löytynyt Lapista?

Punaistaväriä riittää - muinainen maalausjälki vai luonnonoikku?
Tämän kesän aikana on tullut nähtyä yhtä sun toista kiehtovaa ympäri Suomea kiertäessä. Yksi kiehtova yksityiskohta oli eräässä Saamelaisten muinaisessa palvospaikassa vastaantullut, punaistaväriä loistava suuri kallionjyrkänne. Siinä on punaistaväri vaikka kuinka - ikävä kyllä mitään selkeää kuviota ei hyvällä mielikuvituksellakaan paikasta hahmota.

Jos siinä olisi vaikka hirvi tai tikku-ukko olisi työ helpompaa - vaan kun ei ole. Mikä siis on tuomio?
Sijainti on upea ja potentiaalinen. Jyrkänne on aivan vanhan uhripaikan vieressä, läheisyydessä on merkkejä paikalla aikanaan seisseestä suuresta seidasta. Vaan mistä on kyse - onko punainenväri kalliosta tihkunutta "ruostetta", jäkälää, Trentepohlia iolithus-nimistä levää; vai olisko täällä pohjoisen perukoilla luonnonhegille uhreja jättäneet asukkaat ja seidan palvoja jättäneet omat punaiset kädenjälkensä näihin ikiaikaisiin jyrkänteisiin? Kuka tietää?

--------------------------------------------------------

Trentepohlia iolithus on levä, joka värjää kallioita punaiseksi ympäri Suomea ja on yksi (omasta mielestäni) eniteen sekaannuksia aiheuttava elämänmuoto kun kalliomaalauksi metsistä etsitään. Tämä levä on niin mikroskooppista ja luonnottoman punaista, että kasvualustaksi valikoitunut kallio näyttää saaneen niskaansa ämpärillisen punaista talomaalia. Toki muitakin punertavia leviä ja jäkäliä Suomalaisia kalliomaisemia värittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti