torstai 21. marraskuuta 2013

Jumalanhauta, Pudasjärvi

”Emmekö vielä kuule hälinää, joka syntyy, kun haudankaivajat hautaavat Jumalan? Emmekö vielä tunne mätänevän Jumalan hajua? – jumalatkin mätänevät! Jumala on kuollut! Jumala pysyy kuolleena! Ja me olemme hänet surmanneet! Kuinka me lohduttaudumme, me kaikkien murhaajien murhaajat? Pyhin ja mahtavin, mitä maailma on tähän saakka omistanut, on vuodattanut verensä kuiviin meidän veitsiemme alla, – kuka pyyhkii meistä tämän veren?”  
- Friedrich Nietzsche

Jumala on kuollut!
 
Satasormi kohoaa Korpisen järven takana.
Usein huomaa tuijottavansa paikannimeä kartalla, joskus hämmentyneenä, joskus huvittuneena, toisinaan vaikuttuneena. Hämmennys on tunne jonka herättää Pudasjärven kunnassa sijaitseva vaara; Satasormi. Satasormi on korkein yksittäinen vaara Korpisen kylässä, samannimisen järven rannalla. Satasormisen pohjoisrinteellä on hiidenkirnuna pidetty monttu, joka on noin 30 m halkaisijaltaan, reilut 10 m syvä ja täynnä kivenmukulaa. Paikka tunnetaan nimellä Jumalanhauta.
Jumalanhaudan pintaa peittää pienistä, pyöristyneistä kivistä koostuva kerros - mitä lienee kivien alla?

Sammal peittä kivikkoa, tuhansien vuosien jälkeen kivet hakevat edelleen paikkaansa, mikä tekee kulkemisesta haastavaa.
Jumalanhaudan synnystä ollaan montaa mieltä. Karttaan paikka on merkattu hiidenkirnuksi, toiset lähteet puhuvat supasta. On esitetty, että aukko voisi olla Jalasjärven Pirunpesän kaltainen suuri rapautuma – jopa meteorikraatterin mahdollisuutta on mietitty.  Mysteeri tuskin selviää miettimällä. Paikka pitäisi kaivaa auki, jotta saataisiin selville mistä on kyse. Muodostelman erikoisuuden ovat havainneet alueen asukkaat jo tuhansia vuosia sitten; paikasta kerrotaan aikamoinen määrää tarinoita.
Jumalanhauta

Mystinen muodotelma on havahduttanut luonnonhenkienpalvojat.
Jumalanhauta ollut jo aikanaan lappalaisten pyhä paikka, myyttinen aukko on ollut hiljentävä näky. Luonnonihmeen on uskottu olevan Jumalien ja luonnonhenkien tyyssija. Pyhästä on tullut paha, sillä myöhemmin kerrotaan Venäläisten rappasodan (1570-1595) ja isonvihan (1710-1721) aikana hirttäneen ja mestanneen paikalla vangiksi saamiaan suomalaisia ja etenkin luterilaisia pappeja. Myyttiset virtaukset ja erikoiset energiat verhoavat Jumalanhautaa, Jumalanhaudassa kuulemma ajoittain kummitteleekin.
Näky on kiistämättä kummallinen ja ajatuksia herättävä - Suosittelen vierailua Jumalanhaudalla kaikille!
Satasormen rinteellä sijaitseva Jumalanhauta on kätkenyt salaisuutensa aina näihin päiviin asti. Vain harvat ovat onnistuneet sen löytämään. Moni on etsinyt sitä, mutta turhaan. Nykyisin tilanne on parempi, muutama vuosi sitten Jani Lehtola ja Pasi Koponen suunnittelivat ja toteuttivat Jumalanhaudalle johtavan ulkoilupolun. Myyttisellä Jumalanhaudalla vierailu on nyt helpompaa, mutta on se edelleen kaukana kaikesta – omassa rauhassaan, mystisen usvan peittämänä, kätkien salaisuutensa syvään kitaansa.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti