tiistai 26. marraskuuta 2013

Salaisuuksien Varsinais-suomi

Kun lähtee esimerkiksi Kuusamoon, tietää vastaan tulevan luonnonihmeitä jotka eivät ole entuudestaan tutuuja. Kuruja, rotkoja, luolia - kaikki sellaisia missä ei ole käynyt, se ei periaatteessa yllätä samalla tavalla. Tilanne on aivan eri silloin kun kotiseutu pystyy yllättämään samalla tavalla. Kun seuduilta, joilla on liikkunut pian kolmekymmentä vuotta, löytää jotain uutta ja tuttu alue näyttäytyy aivan uudella tavalla.

Tällaiset rotko ovat suosittuja nähtävyyksiä ympäri Suomea. Tätä Varsinais-suomaaista rotkoa peittää kuitenkin tuntemattomuuden verho. 

Hämmennys on suuri kun tällaisen tuntemattoman suuruuden luonnossa kohtaa.
Erityisesti itselleni tämä tunne on valtaisa, koska olen Varsinais-suomen metsiä kolunnut ammatikseni jo useamman vuoden. Välillä tuntuu, ettei "tutuista" metsistä löydy enää helposti mitään uutta. Kera toisensa jälkeen tämä osoittautuu valeeksi ja itsepetokseksi. Todellisuudessa Suomen metsät ovat ihmeiden aarreaitta ja runsauden sarvi, jonka yllätykset eivät lopu koskaan. Edes yhden kunnan metsien läpikäyminen tuskin onnistuisi ihmiselämässä niin täydellisesti, ettteikö jotain uutta löytyisi.
 
Luonnonvoimat ovat puraisseet kalliosta ison palan, jäljelle on jäänyt täydellisiä suorakulmia noudattava aukko. Upea taidon näyte luonnon taiteellisuudesta. 

Sama halkeama alhaalta, jyrkänteeseen on muodotunut selkeä linjainen komero. Korkeutta seinämällä on 5 - 6 metriä.

Jälleen kerran minua vei metsään Suomen rotko-projekti. Ja retken saldona oli kaksi uutta ja upeaa rotkoa tässä rakkaassa kotimaakunnassa. Itselleni aivan uusia tuttavuuksia, mutta onhan näissä tietysti käyty useasti ennen minuakin. Luolatkin sitä kuvitteli kolunneensa melkosen hyvin, totuus oli tässäkin asiassa toinen. Retken tuloksena tuli esiin myös 3 suurta luolaa ja useita pieniä onkaloita. Yllätys oli suuri mutta positiivinen.


Liki 20 metriä pitkä ja pystysuorien, jopa 8 metriä korkeiden pahtojen reunustama rotko on jotain mitä ei kuvittele kohtaavansa Varsinais-suomessa . Tai kun kohtaa, odottaisi tien tai metsänreunassa seisovan hannunvaakunalla varustetun kylti "rotko"

Kalliomaisemat olisivat näkemisenarvoiset ilman rotkoja ja luoliakin.
Luolat ja rotkot olivat upeit yksityiskohtia kokonaisuudessa ja matkan helmiä mutta kokonaisuutena nämä kalliomaisemat syöpyivät mieleen. Jälleen kerran katson varsinaisuomea aivan uusi silmin, toiveikkaana ja luottavaisena, että täällä riittää tutkittavaa vielä kymmeniksi vuosiksi. Nyt olin kuitenkin vain muutaman kymmenen kilometrin päässä kotiovelta. Hämmästyäkseen Suomalaisesta luonnosta ei tarvitse ajaa toiselle puolelle Suomea eikä tukeutua tunnettuihin luontokohteisiin. Suomen metsät pursuavat kihtovia luonnonihmeitä jotka odottavat löytäjäänsä.

      

3 kommenttia:

 1. Mistäs päin Varsinais-Suomea näin komea rotko mahtaa löytyä, onko tarkempia koordinaatteja antaa?

  VastaaPoista
 2. Hyvät ihmiset! Kertokaa mistä kohteet löytää.
  Olkaa niin ystävälliset.

  VastaaPoista
 3. ”Ikävystyttämisen salaisuus on siinä että sanoo kaiken.” - Voltaire

  VastaaPoista