maanantai 30. kesäkuuta 2014

Pirunportti - Gorges du point du Diable, Ranska

Luolamies maailmalla - Kotimaan rotkot on tullut koluttua viimevuosina lähes viimeistä piirtoa myöten, joten lienee paikallaan tuulettaa pääkoppaa ja katsoa miltä näyttää kotimaan rotkojen Ranskalainen Iso-veli.

Tämä upea rotko sijaitsee Route des Grandes Alpes maisematien varrella reitin pohjoisosissa. Vapaasti suomennettuna: Pirunsillan rotko tai ehkä Suomalaisittain yksinkertaistettuna vain, Pirunportti. Kapea ja hämärä luola laskeutuu ensimmäiselle näköalatasanteelle. Rotkon seinämillä erottaa useita toinen toistaan upeampia hiidenkirnuja ja kallioon hioutuneita uurteita ja muotoja. Kapea silta kulkee rotkon seinämällä, tunnelma on upea ja mystinen.

Kapea silta myötäilee mykistyttävän rotkon seinämiä.
Vaikka kohde on nykyisin turistirysä, on näin myyttisen ja tunnelmallisen rotkon henkeä vaikea pilata. Rotkoon päästetään onneksi vain pieni ryhmä kerrallaan joten vastenmielistä ruuhkaa ei pääse muodostumaan.

Suurimpien hiidenkirnujen halkaisija on useita metrejä.
Näyttävin hiidenkirnu ryhmä on seinämällä portaittain kohoava kirnu rykelmä. Alkuperäinen kävelyreitti kulki kirnujen läpi, kuvassa hahmottaa vielä vanhat kallioon louhitut portaat.

Tämän kirnun muodot tuovat vahvasti mieleen Mietoisten Mannuistenvuoren hiidenkirnun. Se on kuin simpukka!

Kirnujen seinämiin on hioutunut erittäin mielenkiintoisia muotoja!


Upeat rotko, mutta kyllä tällekin vielä Suomesta kilpailijoita löytyy!

Rotkon tunnelma on mykistävä, aurinko luo säteitään yläpuolella kasvavien puidenoksien läpi, kirkas vesi virtaa 20 metriä alempana. Tunteen joka kohteen ensimmäisellä löytäjällä on ollut, on vaikea kuvitella.

Miltä näyttävät Suomen rotkot - Katso lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti