Seuraa meitä facebookissa: suomi365

keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Pyhitetty vesiputous lumoaa kauneudellaan


Pyhänkasteenputous, Pelkosenniemi
N 7433703, E 508412

Putouksen kuohut ovat mahtavimmat keväisin.

Pyhänkasteenputous on Pelkosenniemellä, Pyhätunturin Isokurun perällä sijaitseva, 17 metrin korkuinen vesiputous. Pyhänkasteenputous lukeutuu Pyhä-Luoston kansallispuiston tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Upean tunturikurun perukassa kohiseva putous, sen alainen Pyhänkasteenlampi sekä viereinen Uhriharju ovat menneisyydessä olleet saamelaisten pyhiä paikkoja.

Putoukselle johtava reitti kulkee mahtavan tunturikurun jylhien maisemien halki. 

Paikan arvon tiesivät myös kirkonmiehet ja 1600-luvulla, paikallistarinat kertovat, paikka häpäistiin. Inarin pappi Fellman saapui alueelle käännyttämään pakanuudessa eläviä saamelaisia sekä opettamaan suomen kieltä ja lukutaitoa metsien miehille. Fellman suoritti joukkokasteen Pyhänkasteenlammen vedellä kesällä 1648.  

Putouksen alla on melko pyöreä Pyhänkasteenlampi. 

Pyhätunturin maisemissa kaikki on pyhää, ainakin nimistöltään – seudulta löytyy muiden muassa Pyhäjärvi, Pyhäjärven kylä, Pyhäkuru, Pyhänkasteenputous, Pyhänkasteenlampi, Ukonhattu ja Noitatunturi. Alueella on sijainnut myös uhrikivi eli seita. Seidan sijainnista ei ole varmaa tietoa, mutta sen uskotaan olevan Pyhänkasteenputouksen vierestä sijaitseva kivi, johon on kaiverrettu vuosiluku 1917 sekä kirjaimia.



Pyhätunturin matkailukeskuksesta putoukselle on muutaman kilometrin patikointi. Reittien lähtöpisteenä toimii luontokeskus Naava, osoitteessa: Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi, opastuskeskuksesta saa tietoa reiteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti