tiistai 14. syyskuuta 2010

Mannuistenvuoren hiidenkirnu

Varsinaissuomen kaunein hiidenkirnu


Olen aikaisemmin blogissa jo esitellyt Mannusitenvuoren legendaarisen hiidekirnun alueineen. Tuolloin vierailin kirnulla kuitenkin niinaikaisin keväällä, että monttu oli vielä paksussa jäässä, joten suuri osa kirnun hohdokkuudesta jäi kokematta. Nyt pääsin vierailemaan kohteella sulanmaan aikaan ja mukana kulki tietysti ympäri ja äyskäri kirnun tarkempaa tutkimista varten.

Mannuisten kirnu on lähes koko toiselta kyljeltään avoin joten se on helppo äyskäröidä tyhjäksi vedestä ja tämä seikka mahdollistaa myös tavallista paremmin tutustumisen kirnun muotoihin, jotka ko. kohteella oavtkin vertaansa vailla.

Veden täyttämänä kirnu näyttää jo kummalliselta, verrattuna useisiin muihin suomen kirnuihin. Se on hyvin muodokas. Todelliset muodot kuitenkin odottavat vesirajan alapuolella. Kirnu on kuin suuri kotilo, kiveen uurtuneet "rännit" kulkevat kirnun reunoilla päättyen toisessa reunassa upeaan syvennykseen. Näin kauniisti muotoutunutta kalliot saa kyllä etsiä pitkään. Sanilla kuvailleminen on melko turhauttavaa näin upean kohteen osalta joten katsokaa ja tutkikaa itse. Ja mikäli mahdollista käykää henkilökohtaisesti hämmästelemässä tätä todellista luonnonihmettä!!


Kirnun pohjan kulunutta kalliota koritaa kauniit kuviot, upeiden muotojen joukossa kimmeltää suuria, sormenpää kokoisia punaisia kiteitä. Upea, upea kohde!!Menkää ja hämmästykää! Kysessä on todellinen Luonnon ihme! Muistakaa ottaa ämpäri mukaan, kirnu täyttyy uudelleen kiusallisen nopeasti. Tänään kun menet niin pääset vielä helpolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti