keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Pirukallion luolat, Parainen

Pirukallion luolakallio Paraisten Norrbyssä on hyvä esimerkki siitä, miksei kaikkia upeita luontokohteita tuoda ihmisten tietoisuuteen. Vaikka tämä kohde sijaitsee aivan Paraisten keskustan tuntumassa, kauniilla paikalla ei sitä ole ikinä mainostettu tai hyödynnetty kunnan matkailumarkkinoinnissa.Todennäköinen syykin tällaiselle hiljaiselolle on nyt selvinnyt. Vielä muutamia vuosia sitten luolat sijaitsivat rauhallisella paikalla, luonnon helmassa. Tänä päivänä luolan ympäristöön nousee tasaiseen tahtiin omakotitaloja. Joka suunnassa kohoaa talon katot tai talotyömaa, tiet kiertävät kukkulan muutamien metrien päästä.Ehkä alueen arvo tonttimaana on ollut arvokkaampi kuin luonnonarvo. Onko tämä syy siihen miksei alueen luonnollista vetovoimaa ole hyödynnetty? Kukkulan korkein kohta on aikalailla samassa tasossa viereisten talojen parvekkeiden kanssa, luola sijaitsee suoraan sanottuna 2 suuren omakotitalon pihalla.Lisääntyneestä asutuksesta johtuen, varmasti turvallisuussyistä on kallioiden suurimman luolan suuaukko suljettu teräksisellä verkolla. Pirunkallio on suljettu. Sama kohtalo odottaa kenties Kärsämäen pirunpesää. Tämä valtava, erittäin näyttävä lohkareluolasto olisi erittäin merkittävä luontomatkailukohde Turussa, ehkä suurin ja merkittävin. Mutta hyödyntääkö Turku sitä, EI!

Pirunpesän viereen nousi juuri valta Kaukokiidon terminaali, risteyksen laajennussuunnitelmat tuovat rekat aivan Pirun kotipihaan. Ehkä muutaman vuoden päästä saamme ihailla tätä luonnonmuistomerkkiä suuressa moottoritien liittymässä… Surullista.

Takaisin Paraisille, luolat siis vielä löytyvät sieltä, ja tulevat varmasti löytymään tulevaisuudessakin. Maisema ei vain ole enää järin houkutteleva. Siitä huolimatta on se kuitenkin edelleen näyttävä, suuren lohkarekukkulan alta löytyy useita luolia, osa melko tilaviakin. Menkää ja tutkikaa!

Kartta täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti