Suomi365 - 365 Seikkailua Suomessa

Suomi365 - Luontoelämys vuoden jokaisena päivänä

Suomi365 - on kunnian osoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Suomi365-sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä osoitteessa: http://suomi365.blogspot.fi/.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookin kautta: Suomi365

Tervetuloa mukaan seikkailulle halki 100-vuotiaan Suomen
.

tiistai 7. syyskuuta 2010

Pirustenen, Parainen

Kuitian linnan peltojen takana, Paraisten Lemlahden kauniilla saarella sijaitsee tuntematon, mutta erittäin näyttävä luonnon monumentti. Lemlahden Pirunkivi, Pirustenen. Järkäleellä on korkeutta paikoin liki viisi metriä ja pituutta vielä enemmän. Massiivinen järkäle on rakoillut ja lohkeillut muodostaen kiven pintaa upeita kuvioita.Kiven rosoinen pinta on vahvan sammaleen peitossa, järkäleen päällä kasvaa pieniä puita. Pirustenen lohkare on hiljentävä näky. Minkäänlaista historiaa tai tarinaa kiveen liittyen en ole löytänyt. Lohkare sijaitsee melko lähellä Kuitian linnakartanoa, Kuitian tunnettu historia ulottuu 1400-luvulle asti ja tuntematon varmasti vielä paljon pidemmälle, joten tarinoita ja uskomuksia kiveen varmasti liittyy! Mikäli joku tuntee kohteeseen liittyviä tarinoita tai uskomuksia rohkeasti yhteyttä osoitteeseen: luolamiehenblogi@gmail.com


Kartta: klikkaa tästä!


Kuitian linna matkalla Pirunkivelle, vanhin Suomessa säilynyt kartano (klikkaa!) Kuva: Antti Bilund / Wikipedia (Kesäisin linna lähes näkymättömissä, suurten lehtipuiden peitossa!)


"Mato musta, maanalainen, toukka Tuonen-karvallinen,
maan karva, kaiken ilmankaaren karva!
Lähe nyt tieltä matkamiehen, eestä kulkijan urohon!
Anna mennä matkamiehen, Lemminkäisen leyhytellä
noihin Pohjolan pitoihin, hyvän synnyn syöminkihin!"

1 kommentti:

  1. Jos tuo teki vaikutuksen niin menepä tarkistamaan paraisilta ns. Tummelinkivi. Siinä on siirtolohkareella näköä ja kokoa. Tummelintien lähellä pyörätien varrella, alikulkusillan vieressä.

    VastaaPoista