maanantai 8. marraskuuta 2010

Pirunpesä, Hollola

”Seikkailu alkaa vasta metsässä. Kaikkein ensimmäinen askel on uskosta kiinni.” Mickey Hart

Suomi on täynnä mahtavia merkkejä meidän menneisyydestämme, ja luonnonvoimista. Itse asiassa Suomessa on niin upeita ja merkillisiä luonnonnähtävyyksiä että vastaavia ei löydy mistään. Se ei ole nolo asia, eikä sitä ole häpeä sanoa ääneen. Yksi unohdettu suuruus löytyy HollolastaHollolan Pirunpesä on upea geologinen muodostelma Salpausselällä. Teräväsärmäinen ja jylhä rotko on tunne matkailunähtävyytenä jo 1800-luvulta asti, eikä suotta. Pirunpesä on näyttävä kokonaisuus. Repeämä alkaa kallionpäältä kapeana ja matalana rotkona. Rotko alkaa pian syventyä ja repaleisten seinämien väliin on kiilautunut kiviä. Maasto on hyvin haastavaa kuljettavaa.

Matkan edetessä rotko syvenee ja tunnelma käy mystiseksi. Korkeus vaihtelu on suurta ja rotkon pohja hyvin kivikkoinen, todellinen seikkailu kohde. Rotkon läpi kulkua vaikeuttavien lohkareiden ylitykseen järjestetyt apurakenteet eivät herätä suurta luottamusta, Pirunpesän läpikulkemisessa on suurta seikkailun tuntua.Viimeisen ”tukoksen” ylityksen jälkeen rotko levenee. Edessä on valtava lohkareikko, alue on kuin pommin jäljiltä. Rosoiset jyrkänteet kohoavat 15 – 20 metriin, seinämien välissä makaa valtavia teräviä kivenjärkäleitä. Rotkon edessä hehkuu vihreänä pyöreä ruohotupsujen reunustama kosteikko, kosteikossa lojuu pienempiä kiven lohkareita. Paikan massiivisuus on mykistävä. Ensimmäisten alueelle saapuneiden ihmisten reaktio on helppo ymmärtää, tunnelman on täytynyt olla järisyttävä. Kuka muukaan voisi asua näin karussa ja jylhässä paikassa kuin itse Piru, paikan nimi on siis helppo ymmärtää.


Rotkon suuaukon edessä on valtava lohkareiden täyttämä hiidenkirnu jonka halkaisia on valtava, syvyys tuntematon. En ole edes kuullut että kukaan olisi pohtinut tässä olevan hiidenkirnua, katsokaa itse.

Ajo-ohje

Pirunpesä sijaitsee Messilän läheisyydessä, Tiirismaan luontopolun varrella. Messilän keskuksesta on opasteet luontopolulle ja Pirunpesälle. Messilään löydät helposti, käänny tieltä numero 12 (Lahti – Tampere) Messiläntielle. Keskus tulee vastaan noin kolmen kilometrin jälkeen vasemmalla. Tieltä nro. 12 on opasteet perille.

Koordinaatit kohteelle:
61°00'32.8"
25°32'09.2"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti