”Tule meille Tuomas kulta,
Tuopa joulu tullessas´,
Olkikahlo kainalossas´,
Oluttynnyri olallas´,
Viinapottu povessas´,
Pikarikin pivossas´,
Juustot, kakut kainalossas´!
Kyll´ sä meidän talon tunnet,
Musta risti portin päällä,
Kirjava kissa portin alla.”
Tuomaanpäivän vietosta säilynyt vanha laulu Somerolta.
"Muinaiseen germaanilaiseen Joulun viettoon kuului myöskin jouluvalkean polttaminen" Mikä olisikaan mukavampi näky kuin se että perheet kokoontuisivat jouluvalkean äärelle illan pimettyä ainaisen Joulupukin kuumalinjan tuijottamisen sijaan...
”Rare Exports” elokuvan saaman suosion myötä voin kuvitella että myös Suomalaisten kiinnostus vanhan kansan tapoihin ja uskomuksiin lisääntyy. Näin joulun alla kiinnostaa mistä juontuvat juhlien monet perinteet. Joulun hiljaisuus, joulusauna, ruuan määrä, olkipukki, joulukuusen koristelu…jne.
Kun vanhat perinteet ja muinaiset tavat alkavat kiinnostaa on varoituksen sanana sanottava että internet ei ole varmastikaan lähteenä parhaasta päästä. Saat ehkä hakutuloksena muutamien lauseiden mittaisia epämääräisiä arvauksia jotka eivät välttämättä perustu edes minkään valtakunnan faktoihin. Mikäli siis haluaa tietoa kaivaa esiin niin on suunnattava kirjojen pariin.
Hyvään alkuun pääsee vuonna 1898 kirjoitetulla Matti Warosen tutkimuksella Vainajainpalvelus muinaisilla Suomalaisilla. Joulun lisäksi teos valottaa 23 muun juhlan tapoja ja perinteitä. Selkeyttä saavat mm. Loppiainen, Laskiainen, Pääsiäinen ja Juhannus.
”Pitkäperjantaina ei saanut syödä mitään karjanlihaa eikä maitoa, muuten karhu syö koko karjan kesällä eikä sitä voi kukaan estää sillä se on oma kirous” Pääsisäisuskomuksia Sotkamosta
Vainajainpalvelus muinaisilla suomalaisilla on kiehtova kokoelma vainajiin ja henkiin liittyvistä vanhoista tavoista ja uskomuksista. Teoksen pääosan muodostaa 24:n vanhan suomalaisen juhlapäivän perinteisten viettotapojen ja niihin liittyvien uskomusten esittely. Tämän lisäksi kirja tutkii myös juhlien alkuperää ja yhtäläisyyksiä naapurikansojemme uskomusperinteisiin.
Kirjaa voi tilata osoitteesta:
http://www.salakirjat.net/vainajainpalvelus_muinaisilla_suomalaisilla.html
torstai 9. joulukuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti