Seuraa meitä facebookissa: suomi365

torstai 13. tammikuuta 2011

Hirvi-Simunan luola, Lempäälä

”Hän teki pirun kanssa sopimuksen viemällä kirkosta ehtoollisleivän, jonka pani seinälle ja ampui siihen pyssyllään. Näin hän sai pirulta tarkkuuden pyssyynsä ja hyvän metsästysonnen”Hirvi-Simunan luola on muodostunut valtavan lohkarekasan rakoihin. Ulkoisesti ja tunnelmaltaan alueella on hyvin paljon yhteneväisyyksiä Turun Kärsämäen Pirunpesän kanssa. Useita metrejä korkean järkäle röykkiön alle on muodostunut usea suuaukkoinen ja vaikeakulkuinen luolasto.Hirvi-Simunasta kerrotaan paljon mielenkiintoisia tarinoita ja on selvä että hänen legendansa on pääosassa luolasta puhuttaessa, tarinat ovat kuitenkin suhteellisen nuoria. Näin massiivinen luonnonmonumentti, näin keskeisellä paikalla on varmasti tunnettu pitkään. Mikä lohkarekasan merkitys on ollut muinaisille Suomalaisille jää varmasti ikuiseksi mysteeriksi, mutta se ei tarkoita etteikö sillä tällaista merkittävämpääkin historiaa olisi!


Korkean lohkareen päältö on hyvä näkyvyys ympäröivään maastoon. Koko lähi alue on valtavien kivenjärkäleiden muodostaman pirunpellon peitossa.

Hirvi-Simunan elämä päättyi oman käden kautta juuri tässä luolassa, hänen jäänteensä haudattiin moneen eripaikkaan koska jokaisella hautapaikalla alkoi kummitella. Mahdollisesti Simunan sielu kummittelee ja majaillee tänä päivänä luolan pimeissä kellareissa…

Lisää tarinoita luolasta ja Hirvi-Simunan seikkailuista Aimo Kejosen kirjassa – Suomen 100 Kansantarinat

KARTTA KOHTEELLE

1 kommentti:

  1. Kiitos blogauksestasi! Paikallisten asukkaiden mukaan kuvissasi esiintyvää muodostelmaa kutsutaan Hirvi-Simunan kiveksi. Heidän mukaansa varsinainen Hirvi-Simunan luola sijaitsee kaakossa noin kolmensadan metrin päässä. Jyrkänteeseen muodostunut lohkareikko sisältää vastaavia onkaloita ja tiloja kuin kivikin, joskin ollen ahtaampi ja suojaisampi. Mikä lienee oikea nimitys näille kahdelle muodostelmalle?

    Retkueemme vietti muodostelmien ympäristössä kaksi yötä 26.-28.7.2011.

    VastaaPoista