torstai 13. tammikuuta 2011

Unternehmen Birke - Saksalaisten sotilaiden hautausmaa - Rovaniemi

Niin paljon Saksalaiset ihastuivat Rovaniemen kauniiseen kaupunkiin, että päättivät polttaa koko kylän maan tasalle, ettei kukaan heidän jälkeensä pääsisi tutustumaan tähän kauniiseen kaupunkiin. Rovaniemi kuitenkin nousi tuhkasta ja on nykyään niin viehättävä kaupunki, että itse joulupukkikin on kuulemma muuttanut Korvatunturin rauhasta lähes Rovaniemen keskustaan.


Kaiken kaikkiaan toisessa Maailmansodassa, Suomen rintamilla kaatui lähes 15 000 Saksalaista sotilasta. Muistona näistä ajoista on Rovaniemen pohjoispuolella sijaitseva Saksalaisten sotilaiden hautausmaa Norvajärvellä. Norvajärven sotilashautausmaa on mielenkiintoinen käyntikohde ja on ihme ettei se ole saanut edes parempaa viitoitusta osakseen, niin että joku voisi edes eksyä sinne.Norvajärven sotilashautausmaa sijaitsee kauniilla paikalla, niemenkärjessä järvenrannalla. Alueen läheisyydessä on tilava parkkipaikka, johon pääsee myös linja-autolla. Parkkipaikalta lähtee hyvin kunnossa pidetty hiekka tie kohti hautausmaata.


Ilma on hieman sateinen ja utuinen kun saavun hautausmaan porteille, juuri sopiva ilma näin kolkolle paikalle! Aluetta ympäröi luonnonkivistä koottu matala aita jossa on graniittinen portti jossa mainitaan saksaksi ja suomeksi ”Saksalaisten sotilaiden hautausmaa”. En tiedä yhtään mitä odottaa, odotin ehkä hylättyä ja ränsistynyttä perinteistä hautausmaata.


Tämä on kuitenkin täysin toisenlainen, vastaani tulee valtava punagraniittinen mausoleumi, tilanne on hämmentävä… Ovi on auki ja astun sisään kolkkoon hallimaiseen tilaan, jos jossain kummittelee niin se on varmasti tällainen paikka. ”Sisääntuloaulassa” vastassa on heti todella pelottava ja vaikuttava valurautainen ”Äiti ja poika” veistos. Veistoksessa äiti pitää käsivarsillaan tuskissaan olevaa ja riutuvaa luurankomaista poikaansa. Veistos on näissä olosuhteissa ahdistava, mutta varmasti kohteeseen erinomainen ja tilan henkeä kuvaava.Varsinainen hautakammio on muutamaa porrasta ylempänä, synkässä tilassa hahmottuu 8 kalkkitaulua jotka ovat täynnä nimiä. Kuolleet sotilaat on haudattu näiden laattojen alle, jokaisen vainajan kohdalla on hänen tietonsa. Maalatuista pitkistä ikkunoista pääsee hieman valoa hautakammioon, mutta yleisesti tila on hyvin hämärä. Jokainen askel kaikuu seinien ja katon kautta, tila on hyvin aavemainen. Valoisasta ovi aukosta hahmottuu eteisen veistos. Seiniä vasten lepää kukkaseppeleitä.Tähän tilaan on haudattu yhteensä 2500 Saksalaista sotilasta. Ei ihme, että tilassa on erikoista värinää, kaikki ne kauhealla tavalla menehtyneet sotilaat lepäävät näiden lattioiden alla, poistun tilasta hiljentyneenä ja vaikuttuneena…Niemenkärjessä on vielä hautausmaahan liittyvä suuri teräksinen risti, sisältä tulon jälkeen hiljentyneenä, kulku kohti taivasta vasten piirtyvää valtavaa ristiä saa ihon nousemaan kananlihalle. Tällainen paikka saa ajattelemaan millaisia hetkiä Rovaniemellä ja koko Suomessa on koettu sodan aikana ja mitä miljoonat ihmiset kokevat sillä samalla hetkellä kun kävelen kohti tuota suurta ristiä. ”Kunnioituksemme kaikille niille sotilashaudoille, jotka ovat rakkautemme tavoittamattomissa ja siunaamme ne Jumalan rauhaan” lukee Saksaksi ristin jalustassa.Norvajärven hautausmaa sijaitsee Rovaniemen keskusta ja napapiirin välissä. Someronharjun risteyksessä 4 tie varressa on pieni musta kyltti ”Deutscher Soldatenfriedhof 12” Seuraamalla näitä kylttejä löydät perille. Ehdottomasti käymisen arvoinen kohde mikäli liikut Rovaniemen alueella.


Rauha kaikille sodassa kaatuneille ja sodan seurauksista kärsineille!

1 kommentti:

 1. Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario ja A. H. Saastamoinen, Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Kemijokea rajaksi ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

  Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

  "Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

  "Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

  Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

  lyyxem.freehostia.com/1930.htm

  Kultakeräys puolustusvoimien hyväksi 1940: 100 000 ihmistä lahjoitti kultasormuksensa ja muita kultaisia esineitään puolustusvoimien hyväksi. Kultasormusten vastineeksi lahjoittajille annettiin rautaiset sormukset tilalle, muut kultaesineet jäivät vastineetta. Kultaa kertyi kaikkiaan 1700 kiloa, joka kuljetettiin 1945 salaa Ruotsiin ja myytiin sinne polkuhinnalla.

  lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

  VastaaPoista