Seuraa meitä facebookissa: suomi365

torstai 30. kesäkuuta 2011

Kukonvaha, Raunistula

"Raunistula alkaa siitä, missä olutpullo helähtää päähän ja puukko välähtää"

Nykyine Raunistula on miellyttävää seutua, pienet hiekkatiet kiemurtelevat vahojen puutaojen väleissä. Raunistula tunnettiin kuitenkin pitkään huonomaineisena, paheiden ja syntien pesänä, jossa rikokset, prostituutio ja hurjat tavat olivat arkipäivää.

(Kuva lainattu osoitteesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Raunistula_from_railway.jpg)

Raunistulassa sekä rakentaminen että arkinen elämä olivat suurelta osin yhteiskunnallisen kontrollin ulkopuolella. Koska rakentamiseen ei tarvittu lupia, ja rakentajat itse määräsivät talojen ulkomuodon, muodostui alueesta kylämäinen ja epäyhtenäinen, jollaisena se suurelta osin on myös säilynyt näihin päiviin asti.



Raunistulan keskelä kohoaa huomion herättävä lohkarekasa; Kukonvaha. Raunistulalasta on löytynyt elämän merkkejä yli tuhannen vuoden takaa. Minkä rajan tämä Vahakivi on merkannut, onko se ollut linjassa Pallivahan ja Halisvahan (pirunpesä) ehkä Ropovahan kanssa. Sijainti Aurajoen mutkassa olisi ainakin otollinen rajalinjalle. Joen vastarannalla Koroisten niemi ja Maarian kirkko. Muinainen Maarian pitäjä ja Räntämäen muinaispitäjä, ehkä Lieto, varmasti Kukonvaha on merkannut jonkin merkittävän rajan paikkaa.



Kukonvahan halkeamissa on luolia. Luolat täynnä viinapulloja, sipsipusseja, sprymaalia ja tyhjiä kannuja. Ehkä täällä on piiloteltu laitonta viinaa Raunistulan hurjinavuosina.

Kukonvaha KARTALLA

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Haljennut kivi, Kanavaha, Kukonvaha:
    https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/749229?term=haljennut&term=Kukonwaha&term=Kanawaha&page=3

    VastaaPoista
  4. Jatkaisin vielä edelliseen, että sivulla https://opaskartta.turku.fi voit valita karttatasoiksi korkeuskäyrät kohdassa asuminen ja rakentaminen sekä Maastokartta KTJ kohdassa Ilmakuvat ja muut kartat. Kukonvahantie 11 kohdalla kartassa näkyy lohkareen merkki. Google mapsin street viewssä näkyy myös lohkare, ei luolia. Kyseinen vierinkivi on jonkun takapihalla eikä näytä erityisen mielenkiintoiselta. Uskoisin tämän olevan Kukonvaha, ja pienen matkan päässä Raunistulanpuistoissa olevan luolaisan haljenneen lohkareen olevan itse asiassa Kanavaha. Sattumalta löysin näitä johtolankoja, kun Luolaseuran lehteen historiaa kirjoittelin.

    VastaaPoista