keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Pitkäsmäen luolat, Mynämäki

"Oi sokea sielu! Varustaudu mysteerien soihdulla, ja maallisessa yössä sinä olet löytävä loistavan kaksoisolentosi, taivaallisen itsesi!"


Kallavuoren luolissa asuu Haltia, Kallavuoren Kaisa. Luolat on tälläkin sivulla esitelty ja löytyvät myös kirjasta Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin. Mutta moniko tietää että viereisessä mäessä, Mynämäen Pitkäsmäestä löytyy vähintään yhtä hieno luolakokonaisuus, jopa vielä hienompi kuin Kallavuorella. niin, en tiennyt minäkään ennen kuin siellä kävin.


Kapea kallion rako johtaa kallion sisään. Onkalon pohjalla on vettä, usein näin lähekkäin oleviin luoliin liittyy tarinoita luolat yhdistävistä tunneleista. Ja kieltämättä rako jatkuu vielä ja paljon pidemmälle kuin on järkevä ryömiä. Luolan voisi hyvin kuvitella olevan yhteydessä Kallavuoreen,


Kolmiomaisen kapean suuakon jälkeen tunneli jatkuu kallion sisään lähes 15 metriä. Kenties aina Kallavuoren onkaloihin asti.


Ahtaan tunnelin vieressä on avara ja valoisa luola. noin 5 metriä syvä, 4 metriä leveä ja 1 - 2 metriä korkea valoisa kalliolaavu.


Valo tunkeutuu luolaan, suuakolla on poltettu nuotiota. Pitkäsmäen luoliin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Luolat kartalla

1 kommentti:

  1. Pakko kysyy et harrastatkö tän kuvaamisen ja paikois kiertelyä lisäksi sellast ku geokätköily.. Ite joo

    VastaaPoista