Suomi365 - 365 Seikkailua Suomessa

Suomi365 - Luontoelämys vuoden jokaisena päivänä

Suomi365 - on kunnian osoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Suomi365-sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä osoitteessa: http://suomi365.blogspot.fi/.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookin kautta: Suomi365

Tervetuloa mukaan seikkailulle halki 100-vuotiaan Suomen
.

perjantai 25. toukokuuta 2012

Satakunnan luolat :
Kanninkiven luolat, Kokemäki

Kanninkivi on louhikoksi hajonnut suuri, osin porfyyrigraniittia ja osin suonigneissiä oleva siirtolohkare. Lohkareen rikkoutuessa osin maanjäristysten ja osin pakkasrapautumisen takia on siihen syntynyt kaksi melko isoa luolaa.

Niistä pidempi on osin kaksi kerroksinen ja käsittää muutamia huoneita ja käytäviä. Lattiat louhikkoa. Seinät ja katot ovat eri-ikäisiä rakopintoja.

Tarinoiden mukaan kivi joutui nykyiselle paikalleen, kun Kanni –niminen jättiläinen heitti sillä yli Sääksjärven Sääkskosken vesisahaa, jonka kolina häiritsi jättiläistä. Mainittu saha perustettiin 1700-luvulla. Myöhemmin kiveä pidettiin jonkinlaisena taikapaikkana.


Kanninkiven sijainti on kaunis, kivi lepää aivan Sääskjärven rannalla. Toisaalta maisema on kuitenkin suorastaan raiskatun näköinen, valtavat sähkölinjat kulkevat aivan kiven ohi. Valtavien metallitolppien alta puut ja kivet on revitty raa´asti irti. Kanninkivi on rauhoitettu, mutta muuten maisemaa ei selvästikkäänm ole, ja nyt se on myöhäsitä... 


Suurimpia tunnettuja luolia Satakunnassa:

1. Lyttylän Pirunpesä, Pori (77 metriä)

2. Kanninkiven luolat, Kokemäki (40 metriä)

3. Plootuluola, Pomarkku (25 metriä)

4. Kellarikivi, Lavia (20 m)

5. Sikarounikko, Merikarvia (20 m)

Tuomo Kesäläinen & Aimo Kejonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti