Seuraa meitä facebookissa: suomi365

maanantai 30. tammikuuta 2012

Suomen kaamein kämppä, Halikko

kuvat ja teksti: Tuomo Kesäläinen



Jos jossain rakennuksessa takuuvarmasti kummittelee, niin se on tämä; osapuilleen 100 vuotta vanha Portinvartijan tupa, Halikon Kokkilassa, Tammenpään kartanon kupeessa. Mikä rakennuksesta sitten tekee niin kaamean? Se on rakennus materiaali, pieni neliskulmainen tölli on rakennettu läheisellä kukkulalla sijainneiden muinaishautojen kivistä. Kyllä! Hautakivistä rakennettu talo, pystytkö keksimään törkeämpää tapaa rikkoa hautarauha? Jos tällä toiminnalla ei saa raivokasta poltergeistiä peräänsä niin ei millään. Ihmettelen jos Tammenpään kartanon uusi isäntä saa nukkua yönsä rauhassa.

Muutaman sadan metrin päässä portinvartijan tuvasta on kirottu silta, joka ei johda mihinkään, hautakivistä rakennettu sekin. Sillan takana kohoaa komea kukkula, jonka laella häpäistyt hautakummut on sijainnut. Tänä päivänä kalliolla on jäljellä yksi hiidenkiuas, sitä ja yhtä myllynkiveä lukuun ottamatta laki on aukio. Mikä sitten on näiden ilman tarkoitus jääneiden kammottavien rakennelmien tarkoitus ja kuka on työn takana?



Kallion laelle oli suunniteltu komea kivilinna. 1900-luvun alussa Tammenpään kartano oli valtion omistuksessa, vuokralaisena ja isäntänä hääräsi varatuomari Osvald Wasastjerna, aatelissuvunpoika, todellinen monitoimimies joka toimi mm. lukemattomien suuryritysten johtokunnissa ja RKP:n kansanedustajana. Wasastjerna eli avioliitossa toisen suuren aatelissuvun edustajan Olga Armfeltin kanssa.
Tämä porukka hääri vahvasti myös erilaisten salaseurojen ja kulttien parissa. Kahdella suuren suvun edustajalla on aivan varmasti ollut tietoa asioista, jotka eivät ole tarkoitettu tavallisen rahvaan korville. Onko rakentamisessa käytetty tarkoituksella juuri hiidenkiukaiden kiviä, rakennuskivestä kun ei Halikon suunnalla ole koskaan ollut pulaa. Mitä tarkoitusta varten itse kivilinna olisi rakennettu? Paikka ei varmastikaan ole sattumalta valittu, Tammenpään kartanon omistajat tunnetaan vuodesta 1540 alkaen, historia yltää vielä paljon kauemmas menneisyyden hämärään.

Tammenpään kartanon ja pyhänkukkulan välissä on pieni laakso, laakson läpi virtaa vuolas puro. Portinvartijan pihassa on suuri siirtolohkare, kenties vanha uhrikivi. Aluetta koristavat valtavat tammet. Paikka on ollut pyhä kulttipaikka jo tuhansia vuosia sitten, siitä kertovat tietysti myös hiidenkiukaat, joista rakennelmat on tehty.

Miksi Wasastjerna säilytti yhden hautakummun? Olisiko se käytetty linnan rakentamiseen vai oliko suunnitelmissa liittää kumpu linnan yhteydessä olevaan pyhättöön? Sota ja huono rahatilanne vesittivät projektin ja kivilinna jäi rakentamatta. Hautakivistä rakennettu portinvartijan talo ja kivisilta, joka ei johda mihinkään jäivät metsään syventämään mysteeriä.

Mitä kamalaa olisi kokenut tämä myyttinen portinvartija kaameassa mökissään. Aggressiivinen räyhähenki murskaisi jo ennestään lievistä henkisistä ongelmista kärsivän yksinäisen miehen mielenterveyden täysin. Illan pimetessä voi yhä kuvitella tärisevän, veren peittämän psykopaatin hiipivän pieneen tupaansa, hetken tyyntä, kunnes äänet aloittavat taas huutonsa ja saalistus alkaa alusta…

Portinvartijan talo löytyy täältä KARTTA

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Talvikuvia Maskusta

Onhan se hieman kliseistä lisätä blogiin lumisia kuvia kauniin talvipäivän jälkeen. Varsinkin kun talvi ei todellakaan ole lempi vuodenaikojani. Mutta siitä huolimatta laitoin niitä, vaikka kaduttaa jo etukäteen. Siis talvisia kuvia Maskusta, ilman mitään hyvää syytä, pelkkää sivujen täytettä!


Keinotekoinen nuotio luolansuuaukolla, todellisuudessa siinä palaa ruokalusikallinen lamppuöljyä.


Mikä sua vaivaa jänönen kun talvisinkin hyppelet?


"Kaamos on päättynyt", ainiin eihän Varsiais-Suomen leveyasteilla edes ole kaamosta...


Mikähän siitäkin meni?


Lumi on tarttunut vain oksan yläpuolelle, jippiiii!

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Vanhan kansan kivikulttuuriperinne Suomessa

Vuosikymmeniä Suomen metsiä kiertänyt ja teräviä havaintoja tehnyt Leif Paulin on vihdoin julkaissut merkittävää ja mullistavaa kivitietoutta kaiken kansan nähtäville. Ovatko kaikki metsien kiviset ihmeet sittenkään luonnonmuovaamia vai onko ihmisellä ollut tekemistä näiden kivisten Jumal´olentojen muodostumisessa. Kattavat ja huolella kirjoitetut tekstit löytyvät alla olevista linkeistä!


Ovatko kaikki nämä erikoiset kivimuodostelmat sittenkään jäämassojen siirtelemiä vai onko muinaisilla Suomalaisilla ollut taito ja halu rakentaa tällaisia valtavia monumetteja?


"Joskus törmää vanhaan kiveen metsissä tai mäenhuipulla. Kivi on nostettu irti maasta ja makaa kivijalkojen varassa maankamaran yläpuolella. Asia kiehtoo mieltä ja saa mielenkiinnon heräämään. Ketkä olivat ne ihmiset, jotka nostivat kiviä jalkoihin? Mikä oli niiden kulttuuri ja minkälaiseen tarkoitukseen on kivi käytetty?
- Leif Paulin

Leif Paulin: Vanhan kansan kivikulttuuriperinne Suomessa

Leif Paulin: Vanhan kansan kivikulttuuriperinne Suomessa osa II