perjantai 18. tammikuuta 2013

Pakattulan luolat, Masku


Useassa yhteydessä mainitaan Maskun Niemenkulmalla, Pakattulanvuoresta löytyisi suuri luola. Tämä asia on mietityttänyt monia, olen saanut vuosien varrella useita yhteydenottoja ja  kyselyitä juuri tästä suuresta Pakattulan luolasta, onko sitä, missä se on… jne. Asiaa ei ole tullut selkeästi esitettyä vaikka luolakohteen esittelin myös Varsinaissuomalaisia luolia esittelevässä kirjassakin. Mutta nyt on viimein tullut aika esitellä selkeästi ja tyhjentävästi Pakattulan luolat.

Pakattulanvuori on ennen kaikkea tunnettu Härmlänrotkosta. Härmälänrotko on Eteläisen Suomen komein ja tunnetuin rotko. Pakattulan vuori kohoaa aivan Naantalinaukon edustalla, komeissa merimaisemissa. Erittäin näyttävät, moneen suuntaan rakoilleet kallionjyrkänteet ovat mykistävä näky. Rotkon seinämät kohoavat reilusti yli 10 metriä maan pinnan yläpuolelle. Miten tällainen komea luonnon muodostuma on syntynyt?

Kun tämä kalliolohko notkahtaa pois paikaltaan on rytinä melkonen. Toivon mukaan kukaan epäonninen seikkailija ei ole juuri tutkimassa alla kulkevaa rakoluolaa. 

Graniittisilla kallioalueilla kulkee sekä vaaka- että pystysuoria rakoja, Härmälän rotko on syntynyt näiden rakojen kohdatessa toisensa. Rantavoimat kuluttivat hiljalleen kallion vaakarakoa, raon laajetessa riittävästi se yhtyi pystyrakoon. Valtava kalliolohko notkahti pois paikaltaan. Rotkon profiilia katsellessa huomaa heti seinämien sopivan toisiinsa kuin palapelin palat. Rotkon suuaukon vieressä on hyvin suureksi laajentunut vaakarako, kallio rapautuu kokoajan ja rako laajenee. Seinämää seuratessa voi hahmotta jo pystyraon johon vaakarako tulee aikanaan törmäämään, kallio lohkeaa aikanaan tästä kohdasta, silloin rotkon maisemat muuttuvat radikaalisti.          
Rotkon kautta pääsee kulkemaan koko kallionläpi. Rotkon loppupäässä on luolan mitat täyttäviä suojaisia lippoja. Ahdas ja vaikeakulkuinen sola palaa päivän valoon, puiset portaat helpottavat laskeutumista kalliolta. Portaiden alla on pieni lohkareluola, niin pieni ettei se esittelyä ansaitse. Pian sen jälkeen polku nousee kallion reunaa kohti huippua. Tässä kohdassa katse kannattaa suunnata seinämässä olevaan railoon, se on luolan suuaukko.

 
 
Kulku luolaan on melko vaativa. Kapean kallionhalkeaman takana onkalo aukeaa huonemaiseksi tilaksi, ihan kunnon luola. Pituutta luolalla on kuusi metriä, korkeutta metristä kahteen ja puoleen, leveyttäkin metristä kahteen. Tämä hämyisä rakoluola on ollut erinomainen piilo kun paikallinen väki on piileskellyt vainoajia alueella isovihan aikana. Teräväsärmäinen luola on vaikeakulkuinen, lattia on lohkareikkoa, seinämän kivet vaikuttavat hieman epävakailta. Kuitenkin kaunis onkalo, päivänvalo pääsee sisään raoista. Seinämästä tihkuva vesi on jäätynyt onkaloihin tippukiviksi. Luolassa kannattaa käydä!

Ketun jäljet pehmeässä lumessa, rohkea eläin oli käynyt haistelemassa aivan rotkon reunalla.
 
Polku jatkuu vuoren laelle. Näkymä on Jumalainen. Pari yötä sitten taivaan tupruttama puuteri lumi on tehnyt maiseman äärimmäisen kauniiksi. Aurinko paistaa matalalta, valo on upea ja kontrastit voimakkaat. Houkutus rotkon reunalla käymiseen on liian suuri. Vaikka lumen peittämät jäät huutava jalkojen alla: älä mene lähemmäs! on mentävä. Jäätynyt Naantalinaukko on houkutellut jäälle polkkiöitä ja koiran ulkoiluttajia, kyllä he ovat epävakaalla jäällä suuremmassa vaarassa kuin minä, uskottelen itselleni. Mutta sitten siihen Pakattulan luolaan.

Suuri Pakattulan lippaluola, Härmälänrotkon suuaukolla.

Kaksi seikkaa johtaa siihen että Pakattulan luolaa ei tunneta tai tiedosteta. Toinen on rotkon mahtavuus joka vie välittömästi huomion kun kallion äärelle saapuu. Pakattulan luola nimittäin sijaitsee aivan rotkon suuaukolla. Nämä valtavat, suojan tarjoavat kallionlipat ovat kyseessä silloin kun puhutaan Pakattulan luolasta. Toinen syy siihen miksei paikkaa tunneta luolista on käsite ”lippaluola”. Puhutaan myös puoliluolasta, kyseessä on luolatyyppi, joka ei ole lainkaan luolamainen. Puoliluolaksi lasketaan sateensuojan tarjoava lippa jonka alle mahtuu sateen suojaan vähintään kymmenen ihmistä. Pakattulan luolat täyttävät nämä määreet komeasti, jos ne eivät sijaitsisi näin upean nähtävyyden kyljessä, olisivat ne varmasti luolina tunnetumpia.
Eteläisen suurin rotko, valtavat lippaluolat ja pienemmät rakoluolat, mykistävät maisemat ja kaunis luonto. Pakattulanvuori ja Härmälänrotko on ehdottomasti yksi Varsinais-suomen komeimpia luontokohteita.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti