keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Luolan etsintää Perniön Pirttimäellä


Suomalaisia luolatutkijoita
Suomen luolaseura järjesti luolaetsintä / kartoitus matkan Salon seudulle sunnuntaina 22.9. kun porukka oli pitkästä aikaa tulossa kotiseudulleni niin totta kai myös Luolamies suuntasi retkikunnan vanavedessä kohti Perniö asemaa. Pirttimäen kirkko oli jo entuudestaan tuttu kohde ja tiesin myös luolan suuaukon edessä olevan louhikon pitävän sisällään jonkinlaisia luolastoja, millaisia - sitä en tiennyt.
 
Pirttimäen kirkon suuaukko on harvinaisen näyttävä.
Yksin tällaisiin klaustrofobisiin kammioihin ei saa missään tapauksessa lähteä ryömimään. Tällä kertaa mukana oli kokeneita Suomalaisia luolatutkijoita – Suomen luolaseuraa edusti puheenjohtaja Jarkko Salmenkannas sekä Elina Saarinen ja Ralf Strandell.

Liuskayökkönen
Osa retkikunnasta suuntasi alku tunnelmoinnin jälkeen tutkimaan ahtaita käytäviä, osa jäi kartoittamaan luolan eläin ja kasvimaailmaa. Alkuun elottoman ja aution oloinen luola todellisuudessa kuhisi elämää. Luolasta löytyi lähes 10 eri lajia: Liuskayökkönen, Harmaayökkönen, Kiiltomittari, Lukki, Hyttynen, sekä kolme erilajia tunnistamatta jääneitä hämähäkkejä.
Kiiltomittari (Triphosa dubitata) Kiitos tunnistus avusta Marko Leppäselle. 
Jyrkänteen juuren louhikosta löytyi arvioitujen mittojen mukaan noin 25 metriä pitkä, entuudestaan tutkimaton lohkareluola. Lisäksi itse Pirttimäen kirkon suurin kammio on Suomalaiseksi luolaksi suuri ja näyttävä. Luola on myös maisemallisilta arvoiltaan aivan omaa luokkaansa. Yksi Varsinais-suomen edustavimpia luolakohteita!      

  

2 kommenttia:

  1. Viimeisen kuvan perhonen ei ole metsämittari, vaan kiiltomittari (Triphosa dubitata). Se on yksi kohtuullisen harvoista aikuisena talvehtivista perhosistamme ja tyypillinen näky muun muassa bunkkereiden seinillä. Jos niitä on samassa paikassa useampia, ne tuppaavat kertymään porukoiksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos avusta, asia on nyt korjattu tekstiin!

    VastaaPoista