torstai 19. joulukuuta 2013

Pulppuava erikoisuus; Kalliolähde


"Suo lähde kaunis katselen
likeltä vettesi,
kuin pilven varjot vaeltavat
kuvastimessasi."
- J.L.Runeberg
 
Kalliolähde; Varsinais-suomalainen luonnonihme.
Luonto; se vain aina jaksa yllättää kulkijan yhä uusilla ja uusilla ihmeillä, nähtävyyksillä ja erikoisuuksilla. Tällainen, pitkästä aikaa, leuat auki loksauttava erikoisuus oli tällä kertaa tasaisella kalliolla vastaan tullut kalliolähde. Äkkiseltään luulin löytäneeni pienen hiidenkirnun. Kalliolla oli muutaman kymmenen sentin levyinen, tutunoloinen pyöreä aukko, aivan selvä kirnu.

Erikoinen ilmestys tasaisella kalliolla jaksaa ihmetyttää.
Mitä lähempää aukko tutki, sitä erikoisemmaksi se muuttui. Millaisesta hiidenkirnusta alkaa puro? Aukolla oli syvyyttä alle 30 senttiä. Vesi virtasi vapaasti ja kokoajan. Satoja hiidenkirnuja nähneenä voin sanoa tämän olevan jotain aivan muuta. Kallion vetisen silmän tarina on erikoinen, kiehtova ja harvinainen.
"Terve metsä, terve maa; Vesi kultainen Kuningas..."
Kyseessä ei ole ihan perinteinen lähde ja tällaista vastaavaa ei kovin helpolla löydä Varsinais-suomen kovasta kallioperästä. Lähteen vedet valuvat kallioperän rakoja pitkin ylempää mäeltä. Kuivina kausina lähde ehtyy ja kuivuu pois, silloin se on vain hyvin pieni hiidenkirnu ja kohteen erikoisuus jää huomaamatta. Joku hydrologi osaisi varmasti selittää ilmiön paremmin. Vesiä virtaa kokoajan kovankin kallion raoissa ja halkeamissa, on kuitenkin onnekas sattuma, että tällainen luonnonihme on syntynyt. Upeaa ja hämmentävää; kiitos luonto kun jaksat yllättää.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti