sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Turun Luolavuore​n luola palkittiin

Turun Ympäristö 2013 -kilpailussa luontokohteiden jaetun ykköstilan voitti Luolavuoren luola.
 
Luolaharrastajia Luolavuoren luolan suuaukolla; Naantali-opiston luolakurssin retkellä 26.4.2014
 
"Luolavuoren vesitornin alapuolisessa rinteessä sijaitsee peräti 45 metriä pitkä, monionkaloinen ja monitasoinen lohkareluola, joka kuuluu Suomen kymmenen suurimman luola joukkoon. Sen etuosassa on tilava eteissali, josta johtaa kaksi ahdasta käytävää syvemmälle lohkarevuoren uumeniin. Käytävien välillä aukeaa useita isompia "saleja".

Luolaa kilpailuun esittänyt omakotiyhdistys ehdottaa sen varovaista kehittämistä erikoiskohteena seikkailu- ja luolaharrastajaryhmille. Luolaretkeily vaatii turvavarusteita, kuten kypärää ja otsalamppuja."
 
 
Luolavuoren luolalle on helppo tulla, bussilinja kulkee aivan luolan läheisyydestä - myös omalle autolle on löytyy hyvää parkkitilaa.
 
 
Luolavuoren luola, Turku
 
50-luvun kerrostalojen katveessa, keskellä Turkua, kohoaa Luolavuoren kukkula. Vuoren lohkareisilta rinteiltä löytyy useita luolia, joista suurin lukeutuu Varsinaissuomen pisimpiin. Kulkiessaan syvässä onkalossa, haparoiden ja pimeyden ympäröimänä voi taskulampun valokeilassa havaita outoa liikettä. Luolavuoren luolassa ei kummittele, mutta siellä asuu ja lentää lepakoita.
 
Luolavuoren onkaloiden uumenissa voi kohdata vaikka lepakon.
 
Suuren suuaukon havaitsee helposti kallioisessa rinteessä. Luolassa on tilava ”eteinen” jossa mahtuu hyvin seisomaan ja liikkumaan useita henkilöitä. Eteisen takaseinästä lähtee pieni ja kapea käytävä louhikon alle. Ryömittävää riittää kymmeniä metrejä ja lamppu on välttämätön apuväline, ahtaiden kolojen jälkeen aukeaa useita uusia huonemaisia tiloja. Luolavuoren luola on pituudeltaan noin 45 metriä, joten se lukeutuu Suomen 10 suurimman luolan joukkoon.
 
Metellina merianae - Luolahämähäkki kuuluu Luolavuoren vakioasukkaisiin....
 
...samaten kuin Nesticus cellulanus - Luolahämähäkki.
 
Kaupungin läheisyydestä ja helposta saavutettavuudesta johtuen kohde on melko roskainen ja maasto kulunutta. Alue vaikuttaakin olevan suosittu ajanviettopaikka, aikoinaan luola on tarjonnut suojaa lakia pakoileville rikollisille ja kotia vailla oleville kadun miehille.
 
Komea se on kaikin puolin; huomionsa ansainnut!
 
Vaikka alueelta on melko vaikea saavuttaa luonnon luomaa rauhaa liikenteen melusta ja maastonkuluneisuudesta johtuvista syistä, on lähes 5000 asukkaan lähiössä sijaitseva suuri luola ehdottomasti käymisen arvoinen kohde ja kallisarvoinen luontoretkeily keidas keskellä kaupunkia.
 
Sijainti kartalla: KARTTA
 
 
Opastettuja retkiä luolaan voi kysellä osoitteesta: luolamiehenblogi@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti