maanantai 10. marraskuuta 2014

Julma-Ölkky, Kuusamo

Moniko muistaa sihauttaneensa auki kylmän pullon Julmaa ölkkyä? Itse en muista, mutta muistan kyllä tuotteen (ainakin kuvista). Julma ölkky olut oli Lapin kulta panimon tuote, joka vain hetken sinnitteli tunnetun Lapin kulta oluen rinnalla. Kauaa ei Julmaa ölkky pantu, edes kuvaa pullosta en enää löytänyt. Olisiko jollain lukijalla kokoelmissaan pulloa tai etikettiä? Olisi mukava nähdä kuva.

Julma-Ölkky
Julma ölkky oluen esikuva löyty Kuusamosta, Hossan nurkilta. Kyseessä on Suomen suurimpana mainostettu kanjonijärvi. Kaiken näkemäni perusteella mietin, lieneekö kuitenkaan suurin? Komeimmasta päästä rotko kuitenkin on - kiehtovien tarinoiden ja maisemien myyttinen maailma!

Julma.Ölkyn seinämässä on punamultamaalaus, seuraavat löytyvät Hossan Värikalliolta.
Kuusamossa asui 400 vuotta sitten tietäjä, hän käytti kirkkonaan Julma-ölkyn seinämässä olevaa Pirunkirkon luolaa. Neljäsataa vuotta on pitkä aika ihmiselle mutta Julma-ölkky nauraa tällaisille määreille. Tämän jylhän kanjonijärven syntytarina alkoi jo 2 miljardia vuotta sitten, myös esi-isämme ovat liikkuneet alueella jo tuhansia vuosia ennen Pirunkirkon tietäjää, kaukana esihistorian hämärissä. 

Muinainen ja pyhä.
Julma-ölkyn säväyttävä maisemakokonaisuus toimi muinaisille Suomalaisille pyhättönä ja uhripaikkana. Todisteena näiltä ajoilta on meidän päiviimme asti säilynyt viesti vuosituhansien takaa – kallioseinämää koristava punamultamaalaus (http://www.ismoluukkonen.net/kalliotaide/suomi/jo/jo.html ). Luonto ei ole käsitellyt muinaismuistoa arkeologin varovaisuudella ja maalaus on hyvin haalistunut, osin jo kadonnut.  Maalauksessa esiintyy ”selvästi” kaksi ihmishahmoa sekä pieni eläin. Muutaman kilometrin päässä tästä sijaitsee yksi Suomen merkittävimpiä kalliomaalausalueita - Hossan Värikallio. ( http://retkipaikka.fi/vapaa/suomen-kolmanneksi-suurin-kalliomaalaus-hossan-varikallio-suomussalmi/ )
Veneretki tarjoaa upean näkökulman rotkon ihmeisiin!
Kesäisin rotkon ihmeisiin on mahdollisuus tutustua veneretkellä. Vedentasolta rotkon jylhyys välittyy voimakkaimmin. Korkeimmillaan pystysuorat jyrkänteet kohoavat lähes 50 metriä vedenpinnan yläpuolelle. Vene kiertää tärkeimmät yksityiskohdat, Pirunkirkon luolan, kalliomaalauksen ja sateenkaarilähteen ”vesiputouksen”. Yhtään vähempiarvoinen kokemus ei ole samoilla jyrkänteiden reunalla kulkevalla patikointipolulla. Miltähän rotko näyttäisi ilmasta katsottuna?    

On se julma...
Julma-ölkylle on helppo tulla, opasteet pääteiltä kohteelle ovat selkeät joka suunnasta. Reitit ovat hyväkuntoisia ja selkeästi merkattuja, osan aikaa vuodesta palvelut ovat poikkeuksellisen hyvät. Usean kilometrin mittaisen rotkon ympärikiertäminen on ikimuistoinen elämys. Tunteja kestävä rotkoilotulitus jonka aikana huonoa näkymää ei ole. Historia, maisemat, jylhyys, mitä sitä kiertelemään vaan sanotaan suoraan – Julma-ölkky on yksi koko Suomen hienoimpia ja monipuolisimpia retki- ja rotkokohteita, jossa vierailu on suorastaan kansallisvelvollisuus.

Lue lisää:
Suomen 100 – Kansantarinat; Aimo Kejonen (Karttakeskus 2008)
Suomen rotkot; T. Kesäläinen & A. Kejonen (Salakirjat 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti