Suomi365 - 365 Seikkailua Suomessa

Suomi365 - Luontoelämys vuoden jokaisena päivänä

Suomi365 - on kunnian osoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Suomi365-sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä osoitteessa: http://suomi365.blogspot.fi/.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookin kautta: Suomi365

Tervetuloa mukaan seikkailulle halki 100-vuotiaan Suomen
.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Pitkäsmäen luolat - Mynämäen tuntematon suuruus

SUOMEN LUOLAT

Pitkäsmäen luolat, Mynämäki


Pitkäsmäen luolat on tuntematon luolasuuruus aivan Mynämäen keskustan tuntumassa.
 
Pitkäsmäen pääluola on graniittikallion jyrkänteessä oleva, pystyraon avautuessa on syntynyt luola, joka on muodoiltaan selkeä ja hyvin kaunis.  Kartiomaisella, suoralla tunnelilla on pituutta 17 metriä, noin 10 metrin päässä suuaukosta haarautuu onkalosta noin 4 metriä pitkä, ulos johtava sivuhaara, josta pieni ihminen pääsee läpi. Leveydeltään luola on 0,5 metriä – 1,5 metriä ja korkeutta 0,5 metristä 4 metriin. Luolan lattia on louhikkoa ja rantakerrostuman, kariketurpeen ja rapakallioaineksen sekaista maata.
 
Melko vaatimattoman, rakomaisen suuaukon takana odottaa yli 20 metriä pitkä luola.
 
Helppokulkuinen ja turvallinen pikkuluola sopii kaikille.
 
Aivan pääluolan vieressä, samassa jyrkänteessä, on pieni huonemainen luola. Viihtyisällä luolalla on pituutta 5 metriä, leveyttä 2,5 metriä ja korkeutta 1 – 2 metriä. Lisäksi kallioalueella on pari pientä lohkareluolaa sekä erittäin näyttävä ja mielenkiintoinen hiidenkirnualue. Pitkäsmäki on myös varteenotettava näköalavuori. Kohde sijaitsee hyvin lähellä Kallavuoren aluetta, joka on tunnettu luolista ja rotkoistaan.

Pitkäsmäen luolien läheisyydessä on hyvin erikoinen ja laaja hiidenkirnukallio, jossa on ainakin kymmenen erikokoista kirnua ja kirnunalkua.

Pitkäsmäen kalliot, maisemineen, luolineen ja hiidenkirnuineen muodostavat todella miellyttävän retkikohteen.
 
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti