sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Paimionjoen suiston muinaismuistot, Paimio

Paimionjoen ruovikkoisen suiston ympärillä, missä joki laskee Paimion lahteen odottaa siellä täällä merkittäviä muistoja menneiltä ajoilta. Lahden rannoilla kohoaa kymmeniä tummia, metsäisiä kalliokukkuloita, lähes jokaisella mäellä on historiallisia hautaröykkiöitä ja muita historiallisia jäänteitä. Näille kohteille ei juuri polkua kulje, kulunut ura ehkä, merkattua reittiä on turha etsiä. Kohteet on siis itse paikallistettava maastokartasta ja suunnistettava perille omin taidoin.


Metsäiset kukkulat kätkevät syleilyynsä upeita muistoja muinaissuomalaisten historiasta, useilta kukkuloilta avautuu myös upea maisemat ympäröiville joki, meri tai viljelysmaille. Kuva Tipumäen huipulta Paimionjoen suistolle.


Tipumäen huipulla, kauniilla maisemapaikalla n pieni kivistä kasattu hautaröykkiö. >Tipumäki kartalla


Kolvuoren huipulla on pienehkö vahvasti sammaloitunut hautaröykkiö. Kolvuori on niin vahvan puuston peittämä että huipulta ei maisemaa aukea. >Kolvuori kartalla


Kolvuoren hautaröykkiön alapuolella on upea, kummallisten kuvioiden ja uurteiden koristama kalliojyrkänne. Jyrkänteen korkeus on lähes 3 metriä.


Muinaiset luonnonpalvojat ovat varmasti kunnioittaneet tätä kummallista kallio muodostelmaa. Keitäköhän tietäjiä ja näkijöitä on tätäkin kallio-jumalaa muinoin kumartaneet. Uhraan eurorahoja kallion koloon, ehkä osa muinaisesta voimasta siirtyy kulkemaan mukaani, ainakin tulevaisuuden arkeologeilla on jotain ihmeteltävää, uhrauksen perinne jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti