Seuraa meitä facebookissa: suomi365

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kuninkaanhauta, Panelia

Puut jo heittää
puvun kelltaisen.
marraskuiset pilvet peittää
hautaa kukkien.

- J.L.Runeberg



Panelian taajaman tuntumassa, aivan tien varressa kohoaa komea Kuninkaanhauta, Suomen suurinpana mainostettu röykkiöhauta. 40 metrin halkaisijalla ja 4,5 metrin korkeudella se on varmasti ainakin Suurinpien kärkijoukossa! Koko Kiukainen on saanut nimensä lukuisten hiidenkiukaiden mukaan, ja kylän vaakunan aihekin kuvaa näitä monumentteja. Nykyäänkin hiidenkiukaita tunnetaan alueelta n. 100 ja lukemattomia on jo aikoinaan hyvitetty.


Kuninkaanhautaa ei ole tutkittu virallisin menetelmin, joten kaikki siihen liittyvät tiedot ovat arvailujen ja päätelmien varassa. Paikalliset asukkaat kertovat röykkiön vajoavan, havainnoista johtuen on esitetty arvailuja röykkiön sisään rakennetuista kammioita jotka ajan myörä antavat periksi ja vajoavat.

Onko Kuninkaanhaudan sisällä vielä merkittäviä muistoja Suomalaisten muinaishistoriasta vai onko haudanryöstäjät ja aarteenmetsästäjät aikanaan vieneet kivimonumentin kätkemät aarteet. Kuninkaanhauta, monumentaarinen ja mystinen muinaismuisto kätkee historiansa ja salaisuutensa; ehkä ikuisesti.




Kuninkaanhauta KARTALLA

tiistai 18. lokakuuta 2011

Yksin, kaukana kaikesta...



"Me olemme kadottaneet vanhan taidon olla yksi, emmekä tiedä mitä tehdä ollessamme yksinäisyydessä. Emme tiedä, miten tehdä itsemme onnelliseksi omista sisäisistä mahdollisuuksistamme lähtien, ja niin meidän on pakko maksaa viihdyttäjille ja muille ihmisille siitä, että he tekevät meidät hetkellisesti onnellisiksi.

Emme ole vain kyvyttömiä olemaan yksin, vaan vielä kyvyttömänpiä istumaan hiljaa. Ja kuitenkin, jos voisimme pitää ruumiimme samassa asennossa hetken aikaa ja käyttää henkeämme oikealla tavalla, saattaisimme saada syvää viisautta joka olisi omistamisen arvoista, sekä saattaa syvän rauhan sydämmiimme."


- Paul Brunton

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Louruvuoren luolat, Paimio

"Hilajsiuuden kauneus, kiihkeästä toiminnasta luopuminen auttaa meitä kokoamaan ajatuksemme ja keskittämään elämämme niin, että pysymme rauhallisina, kun taas palaamme kiivastahtiseen elämään ja ryhdymme jälleen töihin."
- Bear Heart



Jo maastokartan vilkaisulla voi päätellä että Paimion Louruvuoren jyrkänteen juurella on luolia. Ja onhan siellä, tosin aivan erilaisia kuin kartta antaa odottaa. Jyrkänne ja louhikko viittaa sekavaan lohkareluolastoon. Näitä ei kuitenkaan löydy.


Jyrkänteen juurelta tai oikeammin jyrkänteen alta, kirjaimellisesti, löytyy matala mutta pintalaltaan hyvinkin suuri, rapautumisen kallionsisään suurentama rakoluola. Luolan lattia on kalliosta murenevaa rapautuma soraa ja puiden juuria. Haju on tunkkainen ja luolassa mahtuu liikkumaan ainoastaan ryömimällä. Ei siis mikään unelma kohde, tai riippuu mitä etsii!


Luola sisällä, todellinen luonnon ihme. Sieni, ihan reilun kokoinen, kastaa aivan paljaasta kivestä. Ilman minkäänlaista kasvualustaa, mitä ihmettä?!


Lähes koko yrkänteen matkalta löytyy eri kokoisia sateensuojan tarjoavia kallion lippoja, jonkun määritelmön mukaan luolia nämäkin.

KOHDE KARTALLA

Pitkäsmäen luolat, Mynämäki

"Oi sokea sielu! Varustaudu mysteerien soihdulla, ja maallisessa yössä sinä olet löytävä loistavan kaksoisolentosi, taivaallisen itsesi!"


Kallavuoren luolissa asuu Haltia, Kallavuoren Kaisa. Luolat on tälläkin sivulla esitelty ja löytyvät myös kirjasta Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin. Mutta moniko tietää että viereisessä mäessä, Mynämäen Pitkäsmäestä löytyy vähintään yhtä hieno luolakokonaisuus, jopa vielä hienompi kuin Kallavuorella. niin, en tiennyt minäkään ennen kuin siellä kävin.


Kapea kallion rako johtaa kallion sisään. Onkalon pohjalla on vettä, usein näin lähekkäin oleviin luoliin liittyy tarinoita luolat yhdistävistä tunneleista. Ja kieltämättä rako jatkuu vielä ja paljon pidemmälle kuin on järkevä ryömiä. Luolan voisi hyvin kuvitella olevan yhteydessä Kallavuoreen,


Kolmiomaisen kapean suuakon jälkeen tunneli jatkuu kallion sisään lähes 15 metriä. Kenties aina Kallavuoren onkaloihin asti.


Ahtaan tunnelin vieressä on avara ja valoisa luola. noin 5 metriä syvä, 4 metriä leveä ja 1 - 2 metriä korkea valoisa kalliolaavu.


Valo tunkeutuu luolaan, suuakolla on poltettu nuotiota. Pitkäsmäen luoliin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Luolat kartalla

Kirkkoniitunmäki, Paimio


Kirkonniitunmäen jyrkkärinteisellä kalliolla on kaksi pronssikautista hautaröykkiötä, jotka ovat halkaisijaltaan 11,5-14 m ja korkeudeltaan 1,5-2 m.


Röykkiöt sijaitsevat Maljamäen kylässä, Kirkkoniitunmäen jyrkkärinteisellä kalliolla lähes huomaamattoman Vainionojan länsipuolella. Eteläisempi röykkiöistä on osittain tuhoutunut, pohjoisempi on paremmin säilynyt, lukuunottamatta keskellä olevaa kuoppaa.


Suurehkoista ranta- ja lohkarekivistä koottu röykkiö on kooltaan n. 13,9x13,8 m ja korkeudeltaan n. 2,3 m. Pyöreän röykkiön keskellä on matala, laaja kuoppa ja sen eteläreunalla erottuu hieman kylmämuurattua reunaa.


Pyöreä röykkiö on kooltaan n. 14,5x14,2 m ja korkeudeltaan n. 1,4 m. Suurehkoista lohkareista kootun röykkiön keskellä on halkaisijaltaan n. 2 m ja noin metrin syvyinen kuoppa.

KOHDE KARTALLA

Tiedot poimittu osoitteesta: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_kooste.aspx?KOHDE_ID=577010023

Kattilakallion kirnu, Mynämäki


Mynämäen Laajoella, Kattilakallion kupeesta löytyy rosoinen hiidenkirnu. Halkaisijaltaan 70 cm syvyyttä hieman reilu metri. Metsää on muokattu aika rajulla kädellä, kirnua voi olla hieman haastava löytää.


GT kartassa kohteessa lukee monikossa hiidenkinuja, en itse ainakaan löytänyt kuin tämän yhden. Jos joku tietää paremmin tai löytää muita niin vinkkaa toki luolamiehenblogi@gmail.com

Kirnu kartalla