torstai 12. marraskuuta 2015

Susien vuorella - Vargberget, Nauvo


Keloja ja miniatyyrimäntyjä, niukkaravinteinen kasvualusta tekee puustosta, luonnosta ja maisemista erämaisen.
Polku nousee Susivuoren loivaa kalliorinnettä kohti huippua. Hakkuuaukella matkani katkeaa, onneksi vain hetkeksi – oranssiin lippalakkiin ja liiviin pukeutunut nuorimies seisoo polulla kivääri olalla ja tiedustelee retkeni suuntaa. Olin kokonaan unohtanut mikä aika vuodesta on. Hirvimies kehoittaa pukemaan jotain värikästä päälle ja pysyttelemään kallion korkeammilla osilla, jahti keskittyy kallion laitamille.

Emäkalliosta on repeytynyt irti valtavia lohkoja, näiden lohkojen väleihin on syntynyt pitkiä solia ja tilavia luolia.

Täällä, Vargbergetin – Susivuoren alueella on pitkät metsästys perinteet. 1800-luvulla kun Nauvon alueella eli vielä paljon susia käyttivät kyläläiset kallioaluetta ansana. Sutta ajettiin takaa niin, että se saatiin juoksemaan ylös tätä loivaa rinnettä. Kävelen susien ja metsästäjien jalanjäljissä kohti kallion toista reunaa. Uskomatonta, toinen reuna on kuin eri maailmasta. Pystysuorat jyrkänteet syöksyvät hengenvaaralliseen louhikkoon.

Vargbergetin rotko
Susi jahti oli onnistunut kun peto makasi hengettömänä louhikossa jyrkänteen juurella. Paikka sopii tähän tosiaan hyvin, se on kuin luotu susijahtiin. Loivaa rinnettä kävellessä ei voi kuvitellakaan mitään tällaista. Kalliosta on irronnut valtava kolmion mallinen, yli 10 metriä pitkä lohko. Lohkon väliin on muodostunut yhteensä lähes 25 metriä pitkä kaksihaarainen rotko. Rotkon reunoilla on luolamaisia tiloja. Ei tunnu lainkaan Nauvolta. Näin se maailman kuva laajenee.
Kukkulan rinteillä on useita tilavia luolia, luolien suuaukot ovat harvinaisen selkeälinjaisia ja kauniita.
Susivuoren ihmeet eivät tähän lopu. Seuraan jyrkännettä, näky saa minut hieraisemaan silmiäni. Mielettömän kokoinen irtolohkare tasapainottelee pienellä kallioportaalla – sitä tukee vain pieni pyöreä kivi. Järkäleen alle muodostuu viihtyisä luola. Pienen matkan päästä löydän houkuttelevan oloisen aukon. Ryömin sisään ja hämmästyn. Seison avarassa luolassa – pituutta 10 metriä ja korkeutta 5 – 6 metriä. Vargberget on täynnä yllätyksiä. Seikkailijan aarreaitta, jossa riittää tutkittavaa.
Vargbergetin rinteet ovat täynnä mielikuvitusta ruokkivia, hyvin ainutlaatuisia kivimuodostumia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti